Att planera ditt kök är inte det lättaste men ju grundligare du planerar ditt kök desto längre kommer ordningen fungera.

Tänk vad skönt det är när allt flyter på smidigt; vi hittar det vi ska ha, inget står i vägen, det är enkelt att städa och ställa in ren disk i skåp och lådor. Underbar känsla!

Det finns många hjälpmedel och förvaringslösningar som hjälper till att hålla ordning men innan du kommer dit behöver du fundera på det mer grundläggande: VAD gör du/familjen i köket och HUR gör du/familjen det? Om du gör det grundligt så ökar chansen att du får en hållbar ordning och en flyt i köket som gör att du spar både tid och pengar i slutändan.

Gör så här för att planera ditt kök optimalt

  1. Vilka aktiviteter görs i köket? Det kan till exempel vara matlagning, läxläsning, betala räkningar, sticka eller äta mat (frukost, lunch, mellanmål, middag)
  2. Var i köket gör du dessa aktiviteter? Det kan vara köksbordet, spisen, köksbänken eller under fläkten.
  3.  Vad (vilka redskap och tillbehör) behöver du när du gör aktiviteterna?
  4. Vem ska komma åt dem? Är personen lång, kort, barn, vuxen eller ett djur.
  5. Rensa bort de redskap som finns i köket men som inte ska vara där.
    >> 5 tips – Det här kan du rensa i köket
  6. Organisera de redskap som är kvar utifrån hur du svarade på punkt 1-3. Tänk på att inte köpa några nya förvaringslösningar innan du rensat eftersom du högst troligt kommer få förvaringslösningar såsom burkar, lådor och askar över.

Till sist men inte minst

  • Plocka undan och gör rent köksbänken innan du går och lägger dig varje kväll, det gör att du får en bättre start på morgondagen.

Jag hoppas mina tips hjälper dig i att planera ditt kök. Återkoppla gärna med hur det gick för dig.

Önskar dig en fortsatt skön sommar!

Kram Brita