Behovet av mellanmål är som så mycket annat: väldigt individuellt. Och dessutom är ju smaken som baken …

5 enkla och nyttiga mellanmål

För dig som vill ha tips på enkla, nyttiga mellanmål att ha med dig i hand- eller träningsväskan, här kommer mina favoriter:

Ägg

  • Kokt ägg! Jag kokar ofta en hel hög med ägg för att vara redo i inför veckan. I kyl håller ett kokt ägg med skal i ungefär en vecka. I väskan håller det i alla fall över dagen. Nyttigt, enkelt att göra, smidigt att äta och gott.
  • Frukt och nötter! Banan är en favorit hos mig. Jag gillar att den, precis som ägget, har sin egen hygieniska förpackning och att den mättar ordentligt. Visste du att prickiga bananer ger snabbare energi är gröna? Naturella nötter ger bra fett och mättar bra.
  • Smoothies! Perfekt sätt att få i sig massa nyttigheter och dessutom rensa kylen på. Häromdagen gjorde jag en på två nävar plocksallad (vår sallad växer så att vi inte hinner äta upp den i år!), en avokado, en banan, pressad lime, några centimeter ingefära och resterna av en gul vattenmelon. Jag spädde med vatten till lagom konsistens.  Vill du spä med något proteinrikare och ännu mer mättande (yoghurt/mandelmjölk till exempel) funkar det också såklart. OBS! Den här mängden räckte till drygt två mellisar.
  • Kvarg eller keso med frysta bär! Du kan självklart använda färsk frukt istället för frysta bär, men finessen med det frysta är att du har en kylklamp du inte behöver bära runt på eller komma ihåg att frysa in. Några nötter eller fröer på toppen blir pricken över det berömda i:et.
  • Macka! En dubbelmacka med mosad avokado och örtsalt eller ost/skinka och gurka och solrosskott. Snacka enkelt! Och smidigt att äta ungefär var som helst.

Smörgås som mellanmål

Mina 3 krav

Jag är inte kräsen, men jag har krav! När det gäller mellanmål är mina krav att de ska vara:

  1. Enkla att göra
  2. De ska ge tillräckligt med energi för det jag har gjort sedan förra eller det jag ska göra innan nästa huvudmål.
  3. De ska hålla för en stund i väskan och vara smidiga att äta på språng.

De här mellanmålen står sig genom alla trender, innehåller de näringsämnen vi behöver och går att anpassa efter säsong, variera och förbereda. Hoppas att det ska smaka! 

Jag hejar på dig!

Malin Lundskog
Kram Malin

Malin Lundskog är hälsoexpert med en passion för att vi ska njuta av livet medan det pågår.
Hon hjälper kloka kvinnor att skaffa goda vanor, gott mindset och gott samvete.

—–

Som en del i att skapa mångfald och variation i innehållet i bloggen har jag bjudit in personer som vill dela med sig av sin vardag, utmaningar, tips och idéer.
Vill du också dela med dig av din vardag här i bloggen? Skicka mig ett meddelande till info@smpl.nu

//Brita Hahne, organisatör, arbetsmiljöspecialist och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet