Ordning hemma på 100 dagarBehöver du rensa i köket?

Den här veckan har vi fokus på köket i utmaningen Ordning hemma på 100 dagar. Som deltagare i utmaningen har du fått veckans uppgifter via e-post i söndags. Jag hoppas det går bra i utmaningen och att du har haft användning av mallen för uppgiftsfördelning i köket.

Till dig som inte är med; än är det inte för sent för vi har hela 12 områden kvar att gå igenom
>> Läs mer och anmäl dig här

Köket – Hemmets hjärta

Köket är hemmets hjärta och används till många aktiviteter, till exempel:

 • Matlagning
 • Umgänge med vänner och familj
 • Läxläsning och studier
 • Betala räkningar
 • Sortering av post

Visste du att vi tillbringar mer tid i köket än i någon annan del i hemmet? (Life at home in the Twenty First Centry – 32 families open their doors, University of California, 2012). Eftersom det är just här vi tillbringar mest tid är det extra viktigt att du har ordning i köket, till att börja med kan du rensa bort det som inte ska vara i köket.

Innan du börjar rensa kan det vara bra att göra en lista på vilket skåp och/eller låda du ska börja med och vilka du ska fortsätta med, om du gör det blir det lättare att hålla fokus.

 5 tips – Det här kan du rensa i köket

 1. Mat som har passerat bäst-före-datum och som inte går att äta
 2. Dubbletter av köksredskap, spara bara det som du använder och tycker bäst om eller som det behövs flera av under en dag
 3. Allt som är trasigt
 4. Allt som inte används.
 5. Om det är så att du KANSKE kommer använda ett föremål kan du ställa dig följande frågor:
  • Kan jag använda något annat i stället?
  • Kan jag låna det av en vän?
  • Hur dyrt är det att ersätta?

3 tips för ordning i köket

 1. Sakerna du förvarar ska vara enkla att ta och enkla att ställa tillbaks därför att det minskar risken för att du blir frustrerad. Som ett resultat struntar du i att ställa tillbaks saken (just nu).
  Utrymmet under trappan var innan en avställningsyta med ett fåtal hyllor nu är det ett organiserat skafferi/förråd för torra varor, städ- och rengöringsprodukter. Nu är ser jag vad jag har och det är organiserat så att det är enkelt att ta och enkelt att ställa tillbaks. Elfa International hjälpte mig att ta fram förvaringslösningen. Med Elfas hyllsystem är det enkelt att ändra om hyllorna om jag behöver.
  Förvaring under trapp - Skafferi
  >> Se fler bilder från skafferiet/förrådet
 2. Använd etiketter eller genomskinliga burkar i skafferiet, då ser du vad som är i och hur mycket du har kvar.
 3. Innan du går och lägger dig; Gör köksbänken ren och fin. Det gör att du får en mycket trevligare morgon och en bra start på dagen.

I min bok Ordning hemma – Smarta tips för en enklare vardag finns mer tips och råd om och i köket och hemmets andra områden. Det är en praktisk handbok som tar dig från tankar till handling, bra för dig som kämpar med att komma igång.

Boken Ordning hemma - Smarta tips för en enklare vardag

Vad tycker du är svårast när det kommer till ordning i köket? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan och tveka inte att ställa frågor, jag svarar så gott jag kan :).

Jag önskar dig en riktigt trevlig helg !

Kram

Brita Hahne, ordningsexpert och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet