Vill du skapa en bättre ordning i badrummet men kommer inte igång? Det kan vara svårt att få till ordningen men med lite fokus och planering så kan du lyckas. Men det finns hjälp att få, utmaningen Ordning hemma på 100 dagar en bra start om du inte vet var du ska börja. I utmaningen får du en enkel uppgift varje dag som tar 15 minuter att genomföra.

Ordning i badrummet – Så här kommer du igång

Att rensa bort det som inte används är ett bra första steg. Filmen nedan är från utmaningen 2016, där tipsar jag om vad du kan rensa.

Som nästa steg kan du kategorisera det du har i badrummet, du gör det genom att till exempel:

 • Samla det som har med tänder att göra på ett och samma ställe. Förvara det gärna nära handfatet, om du gör det går smidigare på morgonen och kvällen.
 • Samla allt som har med att tvätta sig på ett ställe, med det tänker jag duschkrämer, schampon och andra rengöringsmedel. Men, beroende på hur dina rutiner och/eller badrum ser ut kan det också fungera med två ställen, till exempel ett i duschen och ett vid handfatet.
 • Samla allt som har med hårstyling att göra på ett ställe.

Om du behöver förvaringslösningar till badrummet rekommenderar jag Muji, de har mycket bra förvaring för badrummet.

Att hålla i det

Efter att du skapat ordning i badrummet  är det dags att få till det där som är lite svårare att få till. Det som man lätt glömmer bort eller förtränger; att ha som rutin att hålla ordning. Du behöver till exempel regelbundet:

 1. Lägga tillbaks saker på sin plats när du är klar med dem.
  Om du gör det så minskar risken för att det blir rörigt och du hittar enklare det du söker (och får mer tid över till annat)
 2. Säkerställa att alla saker är på sin plats innan du går och lägger dig.
  Denna punkt är för att kontroller att du gjort nummer 1, en självkontroll av dig själv helt enkelt.
 3. Byta ut handdukarna och göra rent badrummet en gång i veckan. Här kan du till exempel välja en specifik dag då du vet att du har tid över till att göra det då ökar dina chanser att göra det. Du kan också göra det i samband med att du städar en annan del i hemmet.
  Men, om du vet att du har svårt att slutföra större projekt delar du upp det i delmoment eller områden. Exempel på delmoment eller områden är till exempel: rengöra duschen, handfatet, toaletten, byta handdukar och putsa speglarna. Gör det som fungerar bäst för dig, i din vardag.

Mer hjälp och stöttning i medlemsportalen

>> Ordning i badrummet – 9 enkla uppgifter och steg-för-steg-guide
Du behöver logga in för att se innehållet.

Är du inte medlem men vill bli?

>> Läs mer och bli medlem

Bilden i inlägget är tagen av Orlando G Boström och kommer från min bok Ordning hemma – Smarta tips för en enklare vardag

Boken Ordning hemma - Smarta tips för en enklare vardag