Det är alltid kul att se hur andra får ordning och reda på sminkborstar , verktyg och organiserar sina sminknecessärer. En del har vad som kan se ut som en hel skönhetsavdelning proppad i en necessär som de tar med sig överallt. En del nöjer sig med ett läppstift, mascara och en handspegel och kanske en sminkborste till sitt favoritrouge. Även om vi alla har olika mängder av smink i necessären så finns det några tips som vi alla kan ta nytta av för att få ordning på sminkverktyg.

TVÄTTA SMINKBORSTAR – EN DEL AV DIN VARDAGSRUTIN

Det är lätt glömt att tvätta sminkborstar och andra sminkverktyg även om du kanske använder dem varje dag. De samlar på sig bakterier, oljor från din egen hud och smuts, därför är det viktigt att rengöra dem. Eftersom de ofta används i ansiktet är det bra att vara uppmärksam på borsthygienen samt också hur gammalt ditt smink är. Om du gör det kan du undvika att få finnar, akne eller andra utslag.

RIKTLINJER FÖR OLIKA VERKTYG

 • Om du använder foundation- och/eller concealerborste så bör du tvätta dem minst en gång i veckan. Det är lätt att bakterier samlas i då produkten fastnar i borsten och det blir en uppbyggnad av produkten.
 • Sminkborstar som används runt ögonen bör tvättas minst två gånger per månad. Helst efter varje användning, men realistiskt sett bör du göra det efter några användningar.
 • Andra sminkborstar som till exempel läppenslar och rougeborstar bör tvättas en gång i månaden (du bör dock torka av läppenslar efter varje användning)
  Tips! För att behålla dina sminkborstar i gott skick, det vill säga mjuka och lena vid användning, kan du använda milt schampo och balsam för att rengöra dem. Du blöter helt enkelt borsten med vatten och tvättar den med schampot tills vattnet är klart igen, och sedan med balsam för att göra borsten len
 • Sminksvampar (för foundation och contouring) bör tvättas efter varje användning

Om du har ett etui för dina olika sminkborstar så får du extrapoäng för det är då såklart lättare att hålla dem rena.  Du kan enkelt tvätta dina sminkverktyg med tvål och vatten, men som sagt är schampot du själv använder för ditt hår bra och skonsamt för dina sminkborstar.  De flesta apotek och sminkaffärer har rengöringsmedel som tagits fram just för att tvätta sminkborstar som kan vara värt att investera i då de flesta av dessa produkter är dryga och inte alltför dyra.

När du fått pli på rengöring av dina sminkverktyg bör du också gå igenom sminket. Se över vad som kan ha blivit för gammalt, och om det kanske är dags för en utrensning och uppdatering.

ÄR DITT SMINK FÖR GAMMALT?

Så här länge håller ditt smink

På förpackningen finns märkning på hur länge en öppnad förpackning håller, här följer några generella riktlinjer:

 • De flesta puder och krämconcealers, rouge, bronzer, foundation och ögonskuggor har ett bäst före datum som sträcker sig mellan 6 månader till 2 år. Till exempel:
  • Flytande foundation som inte förvaras i flaska med pump bytas ut efter 6 månader.
  • Foundation i pumpflaska eller krämfoundation kan hålla sig väl i upp till 1,5 år.
 • Löst puder, rouge och bronzer håller upp till 1,5 till 2 år innan det är dags att köpa nytt, samma gäller för ögonskuggor.
 • För eyeliner är det beroende på om det är flytande eller i form av en kajalpenna. Till exempel:
  • Flytande eyeliner håller i 6 månader i gott skick, men bäst skick är inom tre månader.
  • Kajalpennor håller i upp till två år.
 • Läppstift håller i upp till två år.

SMART FÖRVARING AV SMINKVERKTYG

Sminkborstar förvarade i glasnburk

Det finns massor av förvaringslösningar särskilt utformade för smink- och borstförvaring, men varför inte göra något personligt? Exempel:

 • Slå in eller måla en urtvättad burk eller kruka och använd den som ett borstställ hemma.
 • Sy en enkel sminkväska med fack för sminkborstar som du lätt kan rulla ihop och ta med dig på resor.

Det bästa sättet att börja ha ordning och reda på ditt smink och sminkverktyg är att ha en ren necessär, med färska sminkprodukter och rengjorda sminkverktyg. Rengöring av sminkväskan i sig beror på materialet – ofta kan du använda en antibakteriell våtservett för att rengöra insidan.

Jag hoppas de här tipsen hjälper dig att skapa en vårfräsch sminkväska!