Om smart förvaring under trappan.

Jag har alltid drömt om ett skafferi som man kan gå in i. I mitten på november blev jag ägare till ett hus vid havet i Blekinge och den enda platsen där jag hade plats var under trappan.

Utrymmet under trappan har tidigare varit en toalett, som sen varit ett förråd och nu blev det ett skafferi/städförråd. Så här såg det ut före renoveringen.

Förebilder

Förvaring under trappan före omvandlingen Förvaring under trappan före omvandlingen

Utrymmet är inte stort och har många vinklar därför behövde jag en flexibel lösning för förvaring under trappan. Valet föll på Elfa just för att de har hyllor och lösningar som är flexibla och som går att justera utifrån behov.

Just den här förvaringslösningen är framtagen i samarbete med Elfa.

Planeringsfasen – Förvaring under trappan

 1. Alla vinklar och vrår i under trappan mättes när renoveringen kvar klar, sen skapade jag en enkel ritning. Ett tips när du gör detta är att ta så mycket mått du kan, på alla vinklar du kan komma på för att slippa ta om måtten.
  Ritning under trappan
 2. Jag summerade mina önskemål om vad jag ville förvara i utrymmet; torr mat och diverse städprylar och skickade iväg detta till Elfa tillsammans med bilder på utrymmet och ritningen med mått och vinklar.
  Elfas planeringsexperter hjälper dig att planera och rita din förvaringslösning kostnadsfritt. Mer om tjänsten kan du läsa HÄR.
  >> Boka din planeringsexpert hos Elfa
 3. Elfa återkom med ett förslag som vi bollade fram och tillbaks tills vi kom fram till en lösning som passade för förvaring under trappan.

Så här blev resultatet – Förvaring under trappan

 1. Förvaring på insidan av dörren, till städprodukter som jag behöver komma åt ofta såsom såpa, diskmedlen och fläckborttagning.
  Här valde jag lite större meshkorgar för att få plats med de lite större flaskorna.
  Och, det bästa med förvaringen på dörren är att jag ”fick bort” vattenkannan som har en förmåga att välta hela tiden. Jag använde två olika typer av krokar.
  Förvaring under trappan
 2. Förvaring för torra matvaror valde jag att ha högst upp och närmast dörren då det är något som jag använder dagligen.
  Förvaring under trapp - Skafferi
 3. Förvaring av städprylar hamnade lägst ner, dels för att de större sakerna som dammsugare och hinkar passar bättre där och dels för att jag inte vill få ”rester” från städprylarna på matvarorna.
  Städprodukter förvarade med Elfa:s förvaringslösningar
  Det som jag är mest nöjd med här är de fiffiga hållarna som håller moppskaften på plats och den större hållaren som passar bra till dammsugarens tillbehör.
  Städsaker organiserad med Elfa

Ännu mera förvaring under trappen

När dessa saker var insorterade fanns det till min förvåning plats över, så det blev även …

 1. Förvaring av kokböcker rakt in längst upp.
  Detta kommer jag troligtvis justera då det finns utrymme kvar på det hyllplanet som jag gärna vill använda, men till vad vet jag inte riktigt än.
 2. Förvaring av engångsmaterial som servetter, pappersmuggar och papperstallrikar. Hamnade på två ställen på grund av de lådor de förvaras i, lådorna passade inte riktigt med måtten. Här kommer jag hitta en bra lösning för att få dem på samma plats, jag behöver bara lite tid att fundera ut hur de ska kan förvaras på bästa sätt.

Ordning tar tid, och behöver ta tid …

Det är så här det ser ut just nu, förvaringen under trappan, jag kommer troligtvis justera den så att sakerna passar in ännu bättre. Bra att tänka på när du ska skapa ordning är att det tar tid att skapa en hållbar och bra ordning. Det behöver tänkas till och kännas in, men tänk inte för länge då ökar risken för att inget blir gjort, testa istället olika platser för dina saker.

Inlägget och förvaring under trappan är framtagen i samarbete med Elfa International.

Vill du skapa ordning hemma?

Smpl har flera hjälpmedel, bland annat