10 tips som förenklar matlagningen och spar dig tid, pengar och energi.

  1. Bestäm menyn för en eller flera veckor i taget.
    Med en meny underlättar du matlagningen och matinköpen.
  2. Skriv en inköpslista innan du handlar.
    Med en inköpslista minskar du risken för att handla för mycket och “fel” mat som kanske inte äts upp.
  3. Skriv inköpslistan utifrån vart produkterna står placerade i butiken.
    Det gör att du fortare kommer igenom butiken och slipper springa fram och tillbaks efter saker.
  4. Storhandla.
    På så sätt minskar du småinköpen och spar både tid och pengar.
  5. Skriv upp veckans meny så att alla i familjen ser.
    Granit har griffeltavlor som enkelt kan klistras upp på vägen.
    Det förenklar och minskar frågor om vad det blir för mat.
    Granit_griffel
  6. Förbered mellanmål till barnen så att de kan ta dem själva när de är hungriga.
    På IKEA finns mindre matlådor men även mindre småpåsar med zip-lock, de är perfekta för frukt, bär och grönsaker.
    istad-plastpase-gron__0243455_PE382716_S4
  7. Laga storkok och frys in.
    Rätter som är perfekt för storkok är bland annat:
    – Lasagne
    – Soppa
    – Köttbullar / Pannbiffar
    – Pannkakor
    – Grytor
  8. Ha en dag “fri” i veckan där ni äter det som har blivit över från föregående dagar.
    På så sätt minskar ni matsvinnet och så slipper ni laga mat den dagen :).
  9. Samla dina favoritrecept på ett ställe.
    Då slipper du leta och spar tid.
    I filmen nedan kan du se hur jag har gjort med mina recept. Filmen är en del av utmaningen “Bli organiserad på 30 dagar” som gick av stapeln för ett år sen.
  10. Dela upp matlagningen i familjen.
    Låt alla i familjen vara med och laga mat, det gör att barnen lär sig och vuxna får hjälp.
    När barnen är stora nog kan de laga mat till hela familjen på egen hand.

Snart börjar Smpl’s utmaning “Bli organiserad på 7 dagar”, mer information om den hittar du här.