2021 är äntligen här och vi kan lämna 2020 bakom oss. Innan dess vill jag göra en kort summering av 2020 då det året påverkat hur Smpl kommer fortsätta in i framtiden.

2020 har gett mig möjlighet att ifrågasätta allt jag gör och hur jag gör det, både privat och i företaget. En stor förändring som skett är att Smpl nu har ett ännu större fokus på hållbarhet. En policy och en aktiv strategi för hållbarhet har tagits fram, publicerats och aktiverats i företaget vilket har inneburit en ändrad färdriktning.

Policy och strategi för hållbarhet

I början på 2020 gick jag två kurser på Blekinge Tekniska Högskola: Foundations of Strategic Sustainable Development och Miljöstyrning. Det var en bidragande faktor till att Smpl antog en hållbarhetsstrategi som bland annat innebär att ”I alla beslut som vi tar och i allt vi gör ska vi alltid välja det mest hållbara alternativet för vår miljö och människan.” >> Läs hela hållbarhetspolicyn och strategin

Att aktivt anta en policy och strategi för hållbarhet ställer allt, då menar jag allt, ”på kant” och det är många frågor som ska ställas och vägas för/emot policyn och strategin. Det handlar om att göra en ordentlig inventering och rensa bort det som inte passar in och är hållbart för miljön och människan.

Beslut med hållbarhet i fokus

Framtiden-vägval

Smpl har funnits sedan 2012 och strategin har alltid varit att förenkla vardagen för människor. Min initiala tanke var att inspirera och motivera människor att ta sig ifrån materialism. Då tänkte 95 % av Sveriges befolkning på att konsumera mera, tjäna mer pengar (för att köpa mer) och hur prylarna kan förvaras. Att ändra sitt köpbeteende och tänka på miljön var liksom inte på agendan då. I uppstarten av Smpl tog jag ett beslut att börja med att hjälpa människor skapa ordning och reda på prylarna och tipsa om förvaringslösningar, och på det sättet ge dem den där härliga känslan som infinner sig efteråt, så att de kan ta nästa steg till ett liv med mindre prylar. Nu, 2021, ser jag inte att den strategin passar in hos Smpl. Det känns inte rätt att i första hand fokusera på prylar, att visa bilder på massor av prylar organiserade i fina rader eller tipsa om vilka förvaringslösningar du kan köpa var. Följare till Smpl har också gjort en resa, de är redo att ta nästa steg.

Beslutet: Smpl ska förenkla vardagen för människor så att de kan ta mer medvetna och hållbara beslut. Smpl gör det genom att erbjuda verktyg och utbildning som inspirerar, motiverar och främjar arbetet med att skapa struktur, ordning och tydlighet i processer, på saker och dokument.

Det kommer bli en utmaning då (tyvärr) fina inredningsbilder, organiseringslösningar etc. ger högt engagemang i marknadsföringen. Jag är beredd på att ta den smällen och hoppas på att det jag gör kommer spridas på annat sätt.

Två varumärken

Smpl har två varumärken som har samma ledord ”förenkla vardagen för människor så att de kan ta mer medvetna och hållbara beslut”

Logga Keep it Smpl

Varumärket Keep it Smpl för privatpersoner har varit aktivt sedan några år. Keep it Smpl inspirerar och motiverar privatpersoner i att skapa struktur, ordning och tydlighet i vardagen.

Logga SAMarbetsmiljö

Varumärket SAMarbetsmiljö för företag har öppnat till förfrågningar från alla företag, inte bara de som fått mitt namn rekommenderat till sig.
SAMarbetsmiljö erbjuder utbildning och konsulthjälp inom Systematiskt arbetsmiljöarbete och likabehandling. Exempel på tidigare kunder är FN, Electrolux, Telia Company, IP-Only och Willys. Den röda tråden hos SAMarbetsmiljö är tydlighet, enkelhet, ordning, reda och såklart inspiration och motivation för chefer och medarbetare.

2021 och framåt

För att förenkla för mig som driver Smpl på egen hand så har jag valt att från och med nu fokusera på:

 • Medlemskap hos Smpl
 • Utbildning (mål: minst 95 % på distans)
 • Konsulthjälp för företag (mål: minst 95 % på distans)

År 2021 har börjat bra, efter att ha varit total torka på företagsuppdrag så kom det i slutet av december en fors med förfrågningar från företag som dessutom önskade hjälp på distans. Helt i enlighet med Smpl’s hållbarhetspolicy och strategi. Alla är inte färdigförhandlade än men det ser mycket positivt ut.

Så här ser uppstarten av 2021 ut hos Smpl:

Januari hos Keep it Smpl 

3 januari – Utmaningen ”En enklare vardag på 100 dagar” har premiär. Den ingår i medlemskap hos Smpl.
9 januari – Vi ses live, via Zoom, och rensar och skapar ordning tillsammans. Det ingår i utmaningen ovan och i medlemskap hos Smpl.
11 januari – Kurs för blivande organisatörer
20 januari – Vi ses live, via Zoom, och rensar och skapar ordning tillsammans. Det ingår i utmaningen ovan och i medlemskap hos Smpl.

Januari hos SAMarbetsmiljö

 • Struktur och ordning i det systematiska arbetsmiljöarbetet hos ett företag i Stockholm (uppdrag på 40-50 %, helt på distans).

Tack till följare

Stort tack till dig som följt mig och Smpl genom dessa år!

Några tips till dig som följer och vill öka synligheten av Smpl och/eller SAMarbetsmiljö (tyvärr har alla leverantörer skruvat till och åt synligheten de senaste åren):

Inspirationsbrev

Till dig som anmält dig till att få inspirationsbrev:

 1. Om du saknar brev, titta i skräpposten eller under fliken ”Kampanjer” om du har Gmail.
 2. Ange info@smpl.nu som en säker avsändare.

Vill du få inspirationsbrev?
Registrera dig här:

Tips till dig som följer Smpl i sociala medier

Facebook

Sida

 1. Gå in på Smpl’s Facebooksida.
 2. Klicka på de tre prickarna … högt upp på sidan.
 3. Kicka på Följer
 4. Välj Nyhetsflöde
 5. Välj som Favoriter om du vill att inlägg från Smpl ska synas mer i ditt flöde.

Grupper

 1. Gå in på Hållbart liv och/eller Spara 12000 kr per år
 2. Klicka på de tre prickarna … högt upp i gruppen
 3. Klicka i Följer
 4. Klicka sen på Aviseringsinställningar
 5. Välj Alla inlägg om du vill öka synligheten

Instagram

 1. Gå in på Smpl’s Instagramkonto
 2. Klicka i Följer
 3. Klicka sen på Aviseringar
 4. Välj de inlägg du vill få avisering om
 5. Välj Lägg till i listan med nära vänner för att öka synligheten av inlägg från Smpl

YouTube 

 1. Gå in på Smpl’s YouTubekonto
 2. Klicka i Prenumerera
 3. Klicka på klockan och ange Alla om du vill få avisering om alla nya videos.

LinkedIn

 1. Gå in på Smpl’s LinkedIn-sida och/eller SAMarbetsmiljö’s LinkedIn-sida
 2. Klicka i Följer

Med hopp om en mer hållbar framtid

Hälsningar,

Brita Hahne

Grundare till Smpl