Jag har alltid haft en förkärlek för ordning och reda, eller Mise en place som det heter i restaurangvärlden.
Ett jobb där jag verkligen fick använda det till fullo var när jag jobbade som kock på The Place i Göteborg. Där var ett rent, ordnat och strukturerat kök ett måste.

Varje dag började med att ta emot de nya råvarorna, förbereda dem och placera dem där de hör hemma…

  • Den tillskurna fisken i kyllådan under bänken
  • Sparrisen i nedersta lådan
  • Grädde och mjölk i kylen
  • Kryddor och hackad lök på bänken
  • Knivarna vässade och på plats bredvid skärbrädan
  • Kastrullerna redo på spisen och
  • Ugnen och grillen uppvärmd

Sen kunde showen börja!

Jag vet inte hur många rätter som vi gjorde under en dag, det var många. Att inte ha en Mise en Place fanns inte på kartan, det innebar katastrof och i slutändan missnöjda kunder.

En Mise en Place handlar om att spara tid och att vara effektiv när det gäller.

Mitt jobb som a la carte kock på The Place var det roligaste jobb jag någonsin haft!
Visst var det oerhört tungt, varmt och många långa dagar men det var verkligen superroligt! Jag har funderat på varför och kommit fram till följande slutsatser:

  • Vi hade roligt på jobbet, mycket skämt och skratt
  • Vi var superärliga med varandra, om något inte fungerade så sa vi det rakt ut och direkt. Vi hade en förståelse för att det var gästen som fick lida om allt inte fungerade, utan gäst inget jobb.
  • Alla bidrog med sin del, i tid och med kvalité. Här kan vi verkligen snacka om ett teamwork som fungerade!

Mmm, inte undra på att denna restaurang har haft en stjärna i Guide Michelin….

Jag är stolt över att ha jobbat med alla underbara människor på denna restaurang! The Place finns inte kvar idag den såldes av Ulf Wagner till Mannerström precis efter att jag slutat.

Jag har ett till positivt minne kvar och det är från en gäst… Anders Lundin:

 

Andra inlägg i ämnet:

Mice en Place i vardagen