Grovplaneringen, julklappsinköpen är på gång och julkorten likaså, nu är det dags att ta nästa steg i julförberedelserna, det är dags att:

  • Inhandla varor som håller sig en länge period som tex. mjöl, dryck, burkmat (tex. anjovis).
  • Grovstäda
    Samla ihop och åk iväg med tidningar, glas, plast etc. till återvinningen.
    Städa ett eller 2 större saker/områden i hemmet, tex. putsa fönster, göra rent ugnen eller under/bakom badkaret.
  • Börja laga mat som går att frysa in
    Tex. köttbullar och rödkål, se listan nedan för mat som går att frysa in.
  • Julbaka
    Om du inte gjort det innan så är det dags att baka lussebullar och pepparkakor till lucia.
    Om ni anordnar en pysselkväll med vänner och familj kan alla hjälpas åt med julbaket och njuta av en stund tillsammans.

Julrätter som går att frysa in:

  • Köttbullar
    Om du gör många köttbullar går det att styckfrysa dem på brickor och sedan packa dem i burkar eller fryspåsar.
  • Janssons frestelse
  • Rödkål och brunkål
  • Gravad lax
    Grava den färsk och frys in. När du sedan tar fram den, skär i tunna skivor när den är halvfryst så går det lättare.
  • Revbensspjäll
  • Matbröd
    Tänk på att blåsa ut luften ur fryspåsarna ordenligt så slipper brödet bli frostskadat
  • Mjuka kakor, Småkakor

 

Julmatens hållbarhet

Rätt och ordentligt paketerad i burkar eller fryståliga plastpåsar håller julmaten länge i kyl och frys.Dessutom tar inte mat och annat smak av varandra.

Mjukt bröd, småkakor, gravad lax, köttbullar, paté, revbensspjäll och lax håller minst tre månader i frysen.

Tänk på att ta fram allt i god tid före servering. Låt kött och fisk tina långsamt i kylskåp, kakor och annat bakat tinar bäst i rumstemperatur.

Mycket av julmaten håller hela julen, men inte allt. Fast en hel del mat kan du utan vidare laga i god tid, frysa in och ta fram till julhelgen.

  • Janssons frestelse håller 1-2 dagar i kylskåp.
  • Inlagd sill håller cirka 10 dagar i kylskåp.
    Sill i krämig sås har något kortare hållbarhet än sill i tunnare sås, cirka fem dagar.
  • Sillsallad håller 1-2 dagar i kylskåp.
    Hållbarheten påverkas av: Salthalt och surhetsgrad, temperaturer, hygien, kombinationer med andra livsmedel som som kan föra över bakterier som persilja eller purjolök (jordbakterier) eller andra bakterievänliga ingredienser som majonnäs och ägg.
  • Julskinka som är griljerad håller sig ungefär 1 vecka i kylen vid högst 8°C.
    Men tänk nu på att om julskinkan åker fram och tillbaka och spenderar mycket tid i rumstemperatur så förkortas hållbarheten.
    Tips! Räknar du med att du får mycket julskinka över? Dela den och frys in hälften.
  • Gravad lax håller sig normalt i 1-2 veckor i kylskåp.
    Laxens hållbarhet påverkas alltid av hur många gånger den varit ute i rumstemperatur och hur länge. Rena knivar och händer hjälper till att förlänga hållbarheten.

Tidigare inlägg i serien:
Smpl jultipsar #4: Så undviker du impulsinköpen i julhandeln
Smpl jultipsar #3: Gör någon glad med julkort och julpynt
Smpl jultipsar #2: Julklappsplanering – Så spar du tid och pengar
Smpl jultipsar #1: Planera inför julen och slipp stressen – Smpl guidar dig