Vi är många som vet att vila och återhämtning är avgörande för att vi ska må bra och orka med livsäventyret vi är mitt uppe i. Och vi är många som tycker att vila är svårt att få till. Vi har ju inte tid?! Dessutom sitter det ett dåligt samvete och knackar på den ena axeln och kanske prestationsångest på den andra. Det i kombination med en kultur av att jobba hårt och kämpa för livet som många av oss är uppvuxna med gör vila klurigt.

Idag bjuder jag på tips för dig som inte har tid att vila och som kanske till och med tycker att det är slöseri med tid. Jag känner dig. Jag är dig. Och jag har lärt mig att vila är avgörande för hur vi mår. Först den hårda vägen (brakade in i väggen med utmattningsdepression som följd) och sedan den mjuka vägen (har utbildat mig för att få mer kött på de vilande benen).

Och du: att vila i tid kan göra stor skillnad för ditt humör, din energi, din kreativitet, din förmåga att fokusera och ditt immunförsvar. Men hur vet vi vad som är ”i tid”? Det gör vi inte. Men det här kan vara en hjälp på vägen:

Så här kan du vila innan du är trött

  • Kom på vad vila är för dig i olika sammanhang.
    Ibland kan det vara vilsamt att byta arbetsuppgift eller resa på sig och hämta en kopp kaffe. En promenad är vilsamt för både kroppen och knoppen, naturen ger vila för själen och ett tufft träningspass kan ge tankarna vila. Och ny energi. För att inte tala om vad en tupplur (tiominutaren du vet) kan göra för vår energinivå.
  • Meditation eller stunder av att göra ingenting (som ju verkligen är någonting) är vilsamt och gör oss gott. Behöver inte vara krångligt eller flummigt utan kan helt enkelt vara att sitta på en stubbe och glo. Utan lurar i öronen. Bara du och dina tankar. För den som är ovan är det här klurigt som sjutton, men det är en lika viktig del av att må bra som att träna.
  • Nattsömnen. Den får en hel punkt för sig, för den är så avgörande för oss. För humöret, uthålligheten, hållbarheten. Och för den hälsosamma aptiten. Nattsudd emellanåt spelar ingen roll i det stora hela, men ändå … sov på natten. Och har du svårt att sova: vila på natten. Det ger mycket mer än det tar.

Ge vila utrymme i kalendern

Är vi inte trötta, vet vi ju inte att vi behöver vila, eller hur? Lämna därför utrymme för vila genom att skriva in det i kalendern och gör sedan som det står där.

Vänta inte till påsk, semester eller nästa helg. Vila i tid! Du kommer att orka mer om du vilar i tid. Du kommer att göra bättre ifrån dig om du ser till att vila innan du är trött! Dessutom kommer du att göra det du gör med större glädje, för är du inte utvilad har du inte tid att varken se eller känna någon glädje i det du gör. Då ska det bara bli gjort …

Som vanligt: please do try this at home.  Eller på jobbet?

Läs mitt tips om att ta hjälp av naturen för bättre hälsa
>> Till inlägget

Malin Lundskog

Jag hejar på dig!
Kram Malin

Malin Lundskog är hälsoexpert med en passion för att vi ska njuta av livet medan det pågår.
Hon hjälper kloka kvinnor att skaffa goda vanor, gott mindset och gott samvete.

Som en del i att skapa mångfald och variation i innehållet i bloggen har jag bjudit in personer som vill dela med sig av sin vardag, utmaningar, tips och idéer.
Vill du också dela med dig av din vardag här i bloggen? Skicka mig ett meddelande till info@smpl.nu.

//Brita Hahne, organisatör, arbetsmiljöspecialist och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet