Att vara ett med naturen och göra den till sin vän genom att följa med i svängningarna där ute istället för att kämpa emot gör oss gott! Ute i naturen kan vi vara precis som vi är och behöver aldrig någonsin förställa oss. Och visst är det smart att naturen har försett sig själv med en exakt lagom mängd ljud-, ljus- och färgskiftningar för att vi ska må bra av det. Kunna varva ner. Ja, till skillnad från telefonpip, TV-ljus och neonskyltar ni vet …

Minskad stress

När vi hänger ute i naturen minskar stressen i oss, samtidigt som vi får energi. Ren magi bara det! För att inte tala om hur vi höjer immunförsvaret av regelbunden vistelse i friska luften.

Bättre balans

Visste du att vi dessutom tränar både balans och koordination av en vanlig enkel skogspromenad? Tack vare ojämnheterna i marken tränar vi små muskler i fötter och ben som vi inte kommer åt på en välasfalterad gata eller ett iordningställt gym. Passar vi på att krama ett träd där ute mår vi ännu bättre. Träd som omfamnas avsöndrar ämnen som gör oss glada!

Ökat tålamod

Genom att hänga med naturen i svängarna året om tränar vi på hälsosamt tålamod och blir mer flexibla. Har vi till exempel bestämt oss för att springa intervaller utomhus och vaknar upp till ishalka gör det oss mer gott att gilla läget och anpassa dagens naturupplevelse genom att sänka farten, än att frustrerat svära över väder och vind.

En bättre värld

Ju mer vi vistas utomhus, desto bättre på att anpassa oss blir vi. Kraven på att orka lika mycket en mörk januari-eftermiddag som en ljus juni-kväll sjunker. Naturen hjälper oss att chilla och att vara ett med den gör oss snällare mot oss själva. Är vi snällare mot oss själva blir vi per automatik det mot andra och voilà! Världen blir bättre!

Gör så här

Är du inte riktigt kompis med naturen än? Ta det i små steg, du minns kanske myrstegsrevolutionen jag skrev om förra månaden? Är det någon gång de små stegen gör sig extra bra är det i samarbete med naturen. Där ute finns ingen prestige eller krav på prestation. Det räcker att vara, men det är lika fritt fram att kötta på med tuff träning. Eller något mitt emellan.

Har du förresten tänkt på att så kallat dåligt väder ofta ser värre ut inifrån? Som om väggar och fönsterrutor får regnet att ösa ner mer och vindarna att vina extra hårt. När en väl är ute är det sällan så överdrivet regnigt eller blåsigt. Inte ens i Göteborg, he he.

Som vanligt: please do try this at home. Allra helst outdoors …

Jag hejar på dig!
Kram Malin

Malin Lundskog

Malin Lundskog är hälsoexpert med en passion för att vi ska njuta av livet medan det pågår.
Hon hjälper kloka kvinnor att skaffa goda vanor, gott mindset och gott samvete.

Som en del i att skapa mångfald och variation i innehållet i bloggen har jag bjudit in personer som vill dela med sig av sin vardag, utmaningar, tips och idéer.
Vill du också dela med dig av din vardag här i bloggen? Skicka mig ett meddelande till info@smpl.nu.

//Brita Hahne, organisatör, arbetsmiljöspecialist och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet