Smpl har bjudit in Kristina Bähr, Specialist i barnmedicin och Författare till ”Hjärnan i skolan – möt barnen där de är”, till att gästblogga om hur vår hjärna fungerar när det kommer till ordning och reda. Tack Kristina för att du vill skriva hos Smpl :)!

 

Vår hjärna är ett fantastiskt organ. Alla dessa nervceller som kopplas i ett stort nätverk med väl anpassade kontakter. Dessutom utvecklas den hela tiden – varje dag – av det vi kallar plasticitet. Vi är alltså lite förändrade varje dag vi vaknar, jämfört med ”i går”.

När det kommer till ordning har hjärnan ett eget sorteringssystem för våra saker och prylar. Dessutom har vi ett alldeles eget ”felsökningssystem” bakom ögonen (orbitofrontal cortex OFC) som signalerar till oss när vi sorterat ”fel” eller när något i vår omgivning inte stämmer. Om vi tänker efter har de flesta ett ganska liknande system för vad som ska förvaras i ett kök respektive verktygslådan. Det är ganska ovanligt att vi hittat skruvmejslar i kökslådan där vi förvarar knivar och gafflar. Hjärnan har förmåga att kategorisera saker i samma ”fack” och på så sätt förvarar vi saker som tillhör det ”facket” på samma ställe i vårt hem. Likaså med matvaror, böcker, möbler, personer och egentligen allt vi ser runt omkring oss. Varför?

Om vi förvarar alla matvaror av liknande typ – exempelvis syltburkar, gelé, äppelmosburken – på samma hylla i kylen, blir det extremt mycket lättare att skapa överblick i vad vi har hemma och vad vi måste komplettera när vi åker till affären.

De tillfällen vi ska spika upp en tavla eller putsa skorna sker inte varje dag (för de flesta) i våra liv. Om vi skulle behöva leta efter hammaren eller skokrämen för att vi inte sorterat in dem på ett logiskt ställe för hammare (verktygslåda) och skokräm (klädvård? – som i städskåpet hemma hos mig) skulle detta troligen bli ogjort. Många har ett inbyggt motstånd mot att börja en sådan uppgift med att leta efter hammaren i hallen, källaren, köket, frysen (?) eller under sängen.

Det är spännande hur vi människor kategoriserar våra ägodelar. I sammanhanget kan det vara en tidsbesparande uppgift att gemensamt i en familj gå igenom var saker ska vara i hemmet.

Ett tips är att alltid lägga nycklar, mobiltelefon och plånbok på exakt samma ställe – varje dag man kommer in genom dörren. Då sker det till slut automatiskt och de går att återfinna när vi behöver dem igen. Det är inte helt ovanligt att just nycklar och mobiltelefon kommer bort när vi kommer hem med matkassar, arbetsväska med hungriga barn. Arbetsminnet är fullt av intryck har svårt att hålla uppmärksamheten på var vi lägger nycklarna.

Se över hur ditt sorteringssystem ser ut och skapa hållbara vanor och platser för var du förvarar dina saker – så kommer du spara både tid i minskat letande och frustration över att till slut ha 7 burkar sesamfrön i köket  utspritt i olika lådor…

Mer om arbetsminne, långtidsminne och varför vi tappar bort saker hittar du i Hjärnpoddens avsnitt 6.

Kristina Bähr, Exist.se

Specialist i barnmedicin, VD och ägare Exist Nu AB
Författare till ”Hjärnan i skolan – möt barnen där de är”