Snart går flytten till Flodafors (Katrineholm) och nu har jag hittat hyresgäster som vill hyra min lägenhet i andra hand. Här kan du läsa mitt tidigare inlägg om min flytt till lugna landet.

Det är inte lätt att hitta en lägenhet att hyra i Stockholm och vi som hyr ut får otroligt många svar. Här kommer mina 5 bästa tips till dig som vill hyra lägenhet i Stockholm, om vad du bör göra/inte göra och tänka på :). Tipsen är baserade på min erfarenhet som uthyrare.

5 TIPS – HYRA LÄGENHET I STOCKHOLM

 1. Marknadsför dig.
  Du kan till exempel sätta upp en lapp i närköpet i det område du vill bo i. Gärna med en bild och beskrivning av dig själv.
 2. Fråga dina vänner och kollegor om de vet någon som har en lägenhet att hyra ut.
  Många (inklusive mig) hyr ut till någon som de känner eller känner till via vänner och bekanta.
  Om du får nys om en lägenhet den här vägen; be din vän att tipsa och skriva några väl valda ord om dig till personen som hyr ut.
 3. Följ instruktionerna i annonsen och uthyrarens önskemål.
  De som hyr ut sin lägenhet i andra hand i Stockholm får ofta många svar, så om du ska ha en chans att bli utvald är mina rekommendationer att följa instruktionerna i annonsen.
  Exempel: Står det att de vill att du ska fylla i ett frågeformulär ska du göra det, vill de två referenser så ska du ge dem det, vill de att du ska betala en viss hyra så är det den som gäller.
 4. Tjata inte.
  Om du får kontakt med uthyraren, ring eller mejla inte och tjata om att få hyra lägenheten. Med andra ord, agera inte desperat då blir de flesta fundersamma, och vaksamma.
 5. Var ärlig och var dig själv.
  När du träffar personen som hyr ut lägenheten är det viktigt att du är ärlig och är dig själv. Det syns och känns nästan direkt om du inte är dig själv eller inte svarar ärligt på frågor.

BONUSTIPS:

Ställ dig i Stockholms bostadskö och sök efter lägenheter under lågsäsong (sommar, jul, nyår och påsk) då har du större chans att få tag i en lägenhet.

Jag hade bara stått i kön i 5 år när jag fick en 2,5 rums lägenhet i Björkhagen. Det var i juli och jag stod som nummer 62 i kön. Lägenhetens tapeter var slitna och golvet i sovrummet behövde bytas ut. Alla andra innan mig tackade nej och jag fick lägenheten :)!

I samband med att jag skrev på kontraktet påpekade jag bristerna och det var inga problem! Jag fick nya tapeter i hall, kök och sovrum, alla lister och karmar målade och nytt golv i sovrummet. Det enda jag gjorde själv var att måla väggarna i vardagsrummet.

Så men andra ord så är det inte helt omöjligt att få tag i en hyreslägenhet i Stockholm :).

Stort lycka till i ditt lägenhetssökande!

//Brita Hahne, ordningsexpert och enkelhetskonsult på Smpl – Organiserad enkelhet

 

Här kan du läsa mitt tidigare inlägg om min flytt till Flodafors.