Nu är våren här och det är en bra tid att rensa och röja i hemmet.

5 TIPS – SÅ KOMMER DU IGÅNG ATT RENSA 

 1. Besluta om ett ”klart-datum”
  Besluta dig om ett datum som du ska vara klar.
  Tips: Boka in en tid på loppis eller när du ska köra saker till återvinningen, det ökar dina chanser att komma igång och slutföra rensningen.
 2. Förbered dig
  – Besluta dig för vilka områden som du ska rensa, hur du ska göra det och när. Ett tips är att dela upp det i mindre uppgifter/steg, tex. rensa en låda om dagen eller två lådor i veckan.
  – Se till att du har alla saker som du behöver till rensningen; dammsugare, soppåsar, kartonger, disktrasa, sorteringslappar etc.
  >> Ladda ner och skriv ut sorteringslappar
  Lägg ut sorteringslapparna på golvet eller bordet och lägg sakerna i respektive kategori.
 3. Agera
  Gör det du har bestämt och var fokuserad när du genomför rensningen.
  Stäng av allt som gör dig distraherad, tex.: stäng av mobilen, stäng dörren och/eller lämna barnen till en barnvakt innan du börjar.
 4. Belöna dig själv
  En av de viktigaste punkterna, se till att belöna dig själv när allt är klart. Du kan tex. gå på en bra bio, äta en god middag med vännerna eller göra något roligt med familjen.
 5. Organisera utrymmet du precis rensat
  Genom att skapa en plats/ett hem för alla saker hittar det du söker och nästa gång går det lättare att rensa.


I min bok ”Ordning hemma – Smarta tips för en enklare vardag” finns fler tips på hur du kan tänka, planera och genomföra rensningen. Där finns bl.a. exempel på frågor att ställa dig om du har svårt att göra dig av med saker, och Smpl’s spelregler som förenklar och gör rensningen roligare. Spelreglerna är speciellt bra om ni är fler i familjen som ska rensa.

>> Provläs boken

Lycka till med rensningen!

Inspirationsbrev keepit.smpl.nu

De här tipsen skickades ut i Smpl’s inspirationsbrev för ett par veckor sen. Inspirationsbrevet kommer 2 gånger i månaden och innehåller tips, idéer och inspiration. 

>> Registrera dig här för att få inspirationsbrevet