Jag som skriver det här inlägget är organisatör och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet.

För drygt 2 veckor sen var jag på IKEA Örebro för att hålla en föreläsning om struktur och ordning inför jobb- och skolstart. Det var precis efter att jag släppt min bok Ordning hemma – Smarta tips för en enklare vardag. Veckorna innan föreläsningen hade minst sagt varit hektiska med beställningar, releasefest, tävlingar, intervjuer, kunduppdrag och utmaningsförberedelser.

Efter föreläsningen, när jag stod och signerade min bok till deltagarna hamnade en telefon på bokbordet. Jag hävdade bestämt att det inte var min telefon, den måste någon av deltagarna glömt.
På vägen hem i bilen började jag fundera över den där telefonen, och kom på att den var min trots allt. Skamset fick jag ringa IKEA Örebro dan därpå och erkänna att det var min telefon och att jag kommer och hämtar den vid lunch.
Tjejerna i byten och återköp kände igen mig och fick sig ett gott skratt när jag hämtade min telefon.

Så kan det gå när man har mycket omkring sig skulle många (och ibland jag) säga och inte tänka på det så mycket mer. Den här händelsen var en väckarklocka för mig och jag har funderat på hur det egentligen blev som det blev. Mina tankar har gått tillbaks till den tiden innan jag startade mitt företag.
När jag kom hem från Australien 2005 hade jag lovat mig själv att inte hamna i “nästan-jobba-ihjäl-mig-fällan” igen. När jag 2013 insåg att det var precis där jag befann mig, igen, beslutade jag att säga upp mig från “topp-jobbet” för att driva mitt företag och besluta min agenda på egen hand. Personen som räddade mig från rädslan att gå emot samhällets och vänners uppfattning om vad som är “rätt” och “fel” var coachen Anna Hagstedt. Tack Anna, utan dig hade det inte gått <3.

Jag lovade mig själv att ta hand om mig själv, inte jobba så mycket och bara jobba med det som jag tycker är roligt och som ger mig energi (struktur, ordning och att hjälpa människor till en enklare vardag). Jag har lyckats hålla mig till det som är roligt och som ger mig energi, det har inte varit några problem eller ja, kanske lite problem eftersom många delar av det jag har gjort/gör inte är vinstdrivande (till exempel utmaningar). Det som varit otroligt svårt är att inte jobba så mycket då jag är väldigt driven som person.

Smpl har växt från år till år och det har blivit mer och mer och göra vilket jag är otroligt glad över. I skrivande stund hjälper jag Sveriges äldsta Telecomföretag att strukturera om och förenkla för ledare och medarbetare inom arbetsmiljö och hälsa i Sverige och globalt. Det är intensivt och mycket att göra men det är otroligt roligt. Dessutom vet jag att det jag gör kommer förenkla jobbvardagen för så många, och i längden förbättra arbetsmiljön för tiotusentals medarbetare.
Uppdraget är stort och har inneburit att jag behövt tagit hjälp med Smpl, vilket inneburit inkomst och uppdrag för flera andra, vilket jag är otroligt glad och tacksam över.

Ja, det har minst sagt varit lite rörigt de senaste månaderna med allt. Jag brukar säga så här; det är helt OK att ha rörigt, så länge det inte påverkar dig och omgivningen negativt, och låt det inte gå mer än tre månader innan du gör något åt det.

Telefonhändelsen på IKEA var en väckarklocka för mig, det är inte OK för en organisatör att vara så “förvirrad” och glömma sin telefon på det sättet.

Från och med nu har jag beslutat mig för att strukturera om arbetsuppgifterna i Smpl och ta mer hjälp i företaget för att förenkla för mig i jobbvardagen så att kunderna blir ännu mer nöjda. Första steget är att jag söker 2 nya medarbetare som jag hoppas att jag kan anställa innan september är slut.

Jag tror inte att jag är ensam om att ha kaos ibland, vi hamnar alla där någon gång i livet. Dela gärna med dig av dina erfarenheter här nedanför, det gör det enklare för andra som inte har så lätt att ta sig ur kaos att ta ett steg i rätt riktning.

Jag önskar dig en fortsatt bra dag <3.

Kram Brita Hahne