Är du i behov av hälsosammare matvanor? Då kanske tipsen nedan är något för dig.

Under sommaren äter vi ofta lite annan mat (och mer) än vi gör under resten av året. Nu är sommaren och semestern (snart) slut och det är dags att komma in i vardagsrutinerna igen. Varför inte passa på att skapa nya, kanske mer hälsosammare matvanor? Jag vill ge dig 10 tips som underlättar för dig att skapa nya hälsosammare matvanor.
Det finns många teorier om vad som är hälsosamt/nyttigt och inte, jag är ingen expert på mat så jag lämnar det öppet till dig att avgöra.

10 tips – Så organiserar du för hälsosammare matvanor

 1. Besluta dig för vad du vill äta som är hälsosammare/nyttigare.
 2. Maximera utrymmet för det hälsosamma/nyttiga i kyl, frys och skafferi.
 3. Minimera utrymmet för det ohälsosamma/onyttiga i kyl, frys och skafferi.
 4. Skapa en matsedel för veckan.
 5. Håll dig till utrymmet du skapat i punkt 2 och 3.
  Köp bara så mycket som går in i respektive utrymme, då minimerar du risken för ohälsosamma matvanor och för att maten blir dålig.
 6. Laga fler matlådor åt gången.
  Det minskar risken för småätande och är även bra för din ekonomi (* se bonustips längst ner på sidan).
 7. Ät upp det du har innan du köper nytt.
  Dels gör du miljön en tjänst och men även din ekonomi. Om du har mycket grönsaker kvar kan soppa vara ett alternativ, eller varför inte en grönsaksgryta?
 8. Handla färre gånger.
  Det gör att du spar tid, pengar och minskar ohälsosamma impulsköp.
 9. Skriv en inköpslista innan du går till butiken.
  Det minskar dubbelinköp. Du kan skriva på en papperslapp eller i en app, välj det som passar dig/er bäst. Organisera gärna listan utifrån hur varorna är placerade i butik så spar du tid.
 10. Var mätt när du går till butiken.
  Om du är hungrig ökar risken för att köpa något onyttigt “att stilla hungern med”. Om du ändå är hungrig i butiken och behöver ha något att äta, köp en frukt istället för en chokladbit.

Bonustips:

 • * I Smpl’s Facebookgrupp Spara 12000kr per år finns en enkel mall som du kan följa, den hjälper dig att spara pengar på ett enkelt sätt, över 2000 personer är redan med och sparar.
 • Om du vill ha tips och inspiration om hur du kan organisera hemma kan du alltid besöka Smpl’s Facebookgrupp Ordning hemma på 30 dagar där flera tusen gruppmedlemmar delar med sig av sina tips och idéer. Kolla gärna in (före- och efter) bilderna som de lagt upp ;).
 • >> 4 tips till dig som alltid vill ha rent i köket