Tycker du om att laga mat men inte att städa upp röran i köket efteråt? Vi kan alla känna igen oss i köksstädningen som till sist blir ett måste då disken börjar hopa sig och det är dags att rengöra ugn, diskbänk och köksytor. För att göra livet enklare har vi samlat 4 smarta tips på hur du håller rent i köket , oavsett hur mycket du använder det!

1. Gör städningen till en del av din matlagning

Det genomgående temat då det kommer till att hålla ordning och rent i köket är att städa ofta och lite. Om du dessutom tar för vana att göra det under tiden du lagar mat kan du till och med spara tid:

  • Passa på att torka av öppna ytor och diska upp efter dig medan maten puttrar.
  • Kokar du till exempel potatis? Skölj då av skärbrädan och diska potatisskalaren under tiden.

2. Röj undan snabbt med hjälp av en tom diskmaskin och vask

Om du har en diskmaskin har du guldläge att planera innan du börjar laga mat för att göra städningen så smidig som möjligt.

  • Se till att diskmaskinen är urplockad och att diskhon är tom innan du påbörjar ditt matlagningsprojekt. På så vis har du gott om plats att skölja av allt från tallrikar till stekspadar och direkt sätta in dem i diskmaskinen när du är färdig med dem.
  • Avsluta med att skölja av diskhon. Lite diskmedel och en snabbskrubb gör att du undviker stopp i vasken plus att den känns fräsch och doftar gott.

3. Glöm inte att rengöra mikrovågsugnen

Mikrovågsugnen är en flitigt använd hushållsmaskin, och dessutom en av de mest försummade då det kommer till rengöring. Det är lätt hänt att man skjuter upp att rengöra insidan då man ofta förknippar det med ett evigt skrubbande och gnuggande. Så behöver dock inte vara fallet – här är några tips:Rent i köket med citron

  • Mikra en skål med vatten på full effekt en halv minut. Det avdunstade vattnet kommer att lösa upp matrester och fett på insidan av mikrovågsugnen. Passa även på att blanda i lite juice från en citron i vattnet för en härlig citrusdoft.
  • Tallriken till mikrovågsugnen är oftast den som får ta mest stryk. För enklare rengöring kan du lägga den i blöt i någon timme först. En kombination av varmt vatten och diskmedel gör sedan susen för ingrodda fettrester.

4. Ha rätt redskap hemma för städningen

Se till att du är redo att ta dig ann röran med rätt städredskap. Har du rätt hjälpmedel underlättar det rejält då det kommer till att få det rent i köket.

  • En kvast och en liten skyffel i städskrubben som du enkelt kommer åt gör det enklare att snabbt städa upp spill från golvet.
  • Tänk även på att byta diskborste eller disksvamp regelbundet.
  • Ha tillräckligt med hand- eller maskindiskmedel hemma.
  • Om du källsorterar är det lätt hänt att burkar och tetrapack staplas på hög lite varsomhelst i köket. Ett enkelt tips är att fixa tillräckligt stora förvaringskärl för dina återvinningsbara sopor, och ha ett uppsatt schema som påminner om när det är dags att ta med dem ut till sophuset.

Håll rent i köket med rätt förvaring av källsortering
(Bild från FTIAB i samarbete med Smpl)

Med lite planering kan köksstädningen med andra ord bli del av din rutin i köket, oavsett om du ska rengöra ugn, golv, eller diska. Några få tips och trix är allt som behövs för att både matlagningen och den tillhörande städningen ska gå som en dans!

LÄS MER OM HUR DU KAN FÅ RENT I KÖKET OCH ANDRA DELAR I HEMMET

>> Städtips för andra delar i huset

>> Tips på hur du kan förvara källsorteringen