10 tips för en hållbar konsumtion – Tema mat

Med start 13 juni i år har följare av Smpl på Instagram fått ta del av 10 tips för en hållbar konsumtion när det gäller mat och matlagning.

HÅLLBAR KONSUMTION

Enligt FN är hållbar konsumtion:
”Att kunna köpa det vi behöver för att kunna tillgodose våra behov, utan att äventyra framtida generationers möjligheter att kunna tillgodose sina.”
Hållbar konsumtion är ett av de 17 globala mål för en hållbar utveckling som ska förändra världen till år 2030. Mer information om de globala målen hittar du här: www.globalamalen.se

10 TIPS FÖR EN HÅLLBAR KONSUMTION

10 tips för en hållbar konsumtion - keepit.smpl.nu

  1. Minska matsvinnet och handla inte mer än du behöver.
    Skriv en inköpslista innan du går in i butiken.
  2. Välj ekologiskt.
    Då mår vi och vår jord bättre och vi slipper utsättas för hälsofarliga bekämpningsmedel.
  3. Anpassa mat efter säsong.
    Det är godare, billigare och klimatsmart.
  4. Ät rimliga mängder.
    Om vi alla skulle minska matintaget i västvärlden skulle vi inte bara må bättre vi skulle göra miljön och plånboken en tjänst också.
  5. Minska på köttet.
    Köttindustrin producerar otroliga mängder växthusgaser. Hitta gärna andra mättande proteiner att fylla tallriken med emellanåt, till exempel bönor, linser eller tofu.
  6. Ät miljömärkt fisk och skaldjur.
    Googla på “WWF fiskguide” så får du upp en fiskguide som du kan använda när du ska handla fisk och skaldjur.
  7. Handla från schyssta företag. Du kan till exempel köpa mat med märkningen Fairtrade.
  8. Minska transportpåverkan.
    Den största transportpåverkan är resan till och från butiken. Fundera en extra gång innan du sätter dig i bilen – du kanske kan cykla eller ta en promenad till butiken istället?
  9. Var klimatsmart i köket
    Utnyttja eftervärme, ägg och havregrynsgröt är exempel på mat som du kan koka på eftervärme. Köp energieffektiva vitvaror och använd vattenkokare och mikrovågsugn.
  10. Förvara maten rätt och svalt.
    Rekommenderade temperaturer: Kyl: +5°C. Frys -18°C. Förvara mjölk, kött och fisk där det är som kallast i kylen och grönsaker och frukt där temperaturen är högre.

Bonustips:

  • Använd rester till lunchlåda.
  • Mycket går att äta efter bäst-före-datumet, kläm, lukta och smaka innan du slänger.

>> Följ Smpl på Instagram

 

 

By | 2017-10-08T11:05:09+00:00 fredag 14 juli 2017|Hållbar konsumtion|0 Comments

Leave A Comment