När vardagen går i rasande takt blir det gärna en fläck här och där under dagens gång, helst på morgonen när det är bråttom att ta sig iväg till jobb och skola. För att få bort fläckarna så enkelt och effektivt som möjligt finns det några steg som är bra att följa och saker som är väldigt bra att ha i skafferiet eller förrådet, ifall du råkar spilla kaffe på tröjan eller smörgåsen hamnar i knät. De här medlen och metoderna kan hjälpa dig ta bort kaffefläckar, vinfläckar, fruktfläckar och andra envisa fläckar som uppstår precis när de är som minst välkomna.

PRODUKTER FÖR ATT TA BORT FLÄCKAR PÅ KLÄDER

Några produkter du bör ha hemma för att göra fläckborttagningsprocessen så enkel och effektiv som möjligt är:

 • Ett bra tvättmedel
 • Ett bra fläckborttagningsmedel
 • Vitvinäger eller ättika
 • Bakpulver

Så länge du har de här produkterna i skafferiet eller förrådet kan du behandla de flesta fläckar, så se till att alltid ha dem hemma.

TA BORT FLÄCKAR FRÅN JUICE OCH KAFFE EFFEKTIVT 

När du får fläckar på kläder eller annat tyg gäller det att agera snabbt. Det bästa är att förbehandla fläcken omedelbart och sedan tvätta plagget direkt efteråt, men tyvärr har vi inte alltid tid att stå och passa på en skjorta medan den förbehandlas. Om du får en kaffefläck eller juicefläck på kläderna på morgonen kan du följa de här stegen:

 1. Sug ut så mycket av vätskan i fläcken som möjligt med en bit hushållspapper precis efter att olyckan varit framme.
 2. Skölj plagget direkt i kallt vatten, gärna på avigsidan, och sedan lägg det i blöt i kallt vatten, antingen i handfatet eller i en liten balja. Om du vill kan du prova ha i lite tvättmedel (dosera enligt instruktionerna på förpackningen). När du kommer hem kan du behandla fläcken med ett bra fläckborttagningsmedel eller vinäger om det är en juice- eller kaffefläck (det fungerar även på vin). Om du använder vinäger kan du försiktigt kramar ur plagget och dutta på tillräckligt med vinäger för att väta fläcken och sedan låta plagget dra i ytterligare en halvtimme innan du tvättar det. Du kan också en tiondel vinäger till nio tiondelar vatten och låta plagget dra i den lösningen i cirka en halvtimme.
 3. Du kan antingen tvätta plagget för hand eller i maskin i 30-40 grader. Om du tvättar för hand kan du försiktigt bearbeta fläcken med fingrarna och lite tvättmedel (använd gärna gummihandskar). Skölj det sedan i kallt till ljummet vatten.
 4. Låt plagget lufttorka efter att det har tvättats, gärna i solen om plagget är vitt. Undvik att torktumla kläder, särskilt om de har spår av fläckar kvar på sig, då värmen kan göra det mycket svårt att få bort fläckarna efteråt. Om fläcken sitter kvar bör du istället låta plagget lufttorka och sedan följa steg 2–4 igen.

TA BORT FETTFLÄCKAR PÅ KLÄDER

Om du har fått smör eller annat fett på kläderna finns det vissa saker du kan göra för att få bort fläcken så snabbt och effektivt som möjligt. Följ den här metoden:

 1. Använd hushållspapper direkt för att absorbera så mycket av fettet som möjligt.
 2. Om plagget är i ett tåligt material som bomull kan du sedan skölja plagget i kallt vatten och gnugga in lite diskmedel i fläcken. Skölj ordentligt efteråt. Förbehandla gärna plagget med fläckborttagningsmedel när du kommer hem. Låt verka upp till en halvtimme och tvätta det antingen för hand eller i maskin på 30-40 grader.
 3. Om plagget är i ett ömtåligt material som siden kan du istället lägga plagget på en plan yta och pudra på en riklig mängd bakpulver på fläcken. Låt verka under dagen (eller under natten om du får fläcken på kvällen) och borsta bort bakpulvret när du kommer hem. Tvätta plagget för hand i ljummet vatten med handtvättmedel och fokusera på att få bort fläcken med fingrarna (använd gärna gummihandskar när du gör detta).
 4. Låt plagget lufttorka och se efter om fläcken är kvar när plagget är torrt. Är den kvar upprepar du steg 2 eller 3 beroende på plaggets material. Kom ihåg att alltid läsa skötselråden på plagget samt doseringsråden på tvättmedelspaketet!

De här metoderna gör att du kan få bort de flesta fläckar som uppstår vid frukost, och de låter dig ta dig an dagen utan att behöva oroa dig för att fläckarna blir värre innan du kommer hem och kan ta itu med dem. Prova en lämplig metod nästa gång olyckan är framme!

 

Tack gästskribent Moa Hoijer för att du delar med dig av dina tips!