E-postmeddelandet från Epoch Times Sverige i oktober 2017 ligger fortfarande i min inkorg, ett meddelande om att jag har lovat att skriva en krönika till dem. Det är den du läser nu, ett och ett halvt år senare, och med ett helt annat ämne än vad jag tänkt från början. Jag har valt att publicera den här istället för Epoch Times, mina artiklar på Epoch Times kan du läsa här.

Jag är företagare och jobbar med det jag älskar; människor, ordning & reda, arbetsmiljö och hälsa. Jag har byggt upp mitt företag på ett sätt så att det ger mig energi och glädje. Det känns mer som en hobby än ett arbete.

Ordning och reda, då kanske du tänker; varför tog det över ett år att skriva krönikan, om hon jobbar med ordning och reda?

Ja, det är verkligen inte likt mig, jag brukar vara klar med alla uppdrag och löften dagar innan deadline, men det finns en anledning eller rättare sagt flera.

Omtumlande år

2016 och 2017 var väldigt tuffa och omtumlande år i mitt liv, i alla bemärkelser. Det hände många positiva saker som fyllde på min energi, men också många negativa saker.

Ett urval av positiva saker:

Ett urval av negativa saker:

 • Mamma får sin cancerdiagnos hösten 2016 och går bort 19 april 2017.
 • Pappa blir sämre i sin cancer och går bort 1 juli 2017.
 • Flytten från Stockholm till landet i Katrineholm i februari 2017, i sökandet efter lugnet, har motsatt effekt. Där bodde jag i 5 månader innan jag flyttade tillbaks till Stockholm igen.
 • Planering av begravningar, hantering av dödsbo och försäljning av familjegård.

Ett av mina motton i livet har alltid varit att: ”Rensa bort det som tar din energi eller som gör dig ledsen”. Vissa saker går helt enkelt inte att rensa bort. Allt som hände på en och samma gång gjorde att jag, min kropp och hjärna inte orkade med.

På vintern/våren 2017 kom jag på mig själv med att sitta still i flera dagar och bara stirra in i väggen eller titta på serier, det är verkligen inte likt mig som alltid brukar komma på kreativa idéer, påbörja och slutföra projekt.
Jag tog mig till doktorn som gav mig diagnosen utmattningsdepression och jag blev sjukskriven. Eller ja, jag var så sjukskriven jag kunde vara som egen företagare och en familj i kris, jag fokuserade bara på det nödvändigaste som att skicka kundbeställningar och betala fakturor under de stunder som jag inte var med min familj.

Vägen tillbaks

Vägen tillbaks var otroligt tuff eftersom jag var tvungen att hantera det som åt upp min energi (bland annat försäljning av mina föräldrars gård och bouppteckning med allt vad det innebär).

Nu är det praktiska klart och i skrivande stund tankar jag på min energi så gott jag kan. Jag har till exempel tagit ett medvetet uppehåll från kunduppdrag i 6 månader och jag tränar regelbundet.
Jag är fortfarande inte tillbaks på 100% men jag är på god väg:

 • Jag orkar gå till tunnelbanan (tidigare kunde en 5-minuters promenad förstöra hela min dag)
 • Jag orkar tänka/använda hjärnan och utveckla företaget
 • Jag orkar skriva på min bok
 • Jag orkar ta hand om mig själv (träna, äta bra mat, vila, meditera, resa, umgås med vänner etc.)

Under min väg tillbaks utvärderar jag framförallt dessa tre områden löpande, för att jag ska kunna skapa mig ett liv och en vardag som jag mår bra av:

 • Min jobbsituation.
  Vad mår jag bra av? Hur kan jag jobba mer hållbart i min roll som egen företagare?

  • Jag vill och behöver jobba mer på distans då jag märk att öppna kontorslandskap och för mycket intryck på en gång gör mig oerhört trött.
  • Jag behöver fokusera på det som gör att jag kan ta ut en lön varje månad. Det kommer innebära en del förändringar hos Smpl, framförallt förändringar i mängden gratis/kostnadsfria tips, idéer, hjälp, utmaningar och inspiration.
 • Mitt boende.
  Vad mår jag bra av? Var mår jag som bäst? Var i världen vill jag bo?

  • Det första beslut jag tog var att flytta tillbaks till Stockholm då boendet i Katrineholm tog mer energi än vad det gav. Flytten tillbaks var jobbig men jag fick lugn och ro, vilket jag behövde för att bli bättre.
  • Nu är jag i processen att ansöka om permanent visum till Australien. Där mådde jag väldigt bra och var lycklig i de tre år jag bodde och studerade där. Jag älskar deras spontanitet på fritiden, lugn, attityd och vänlighet. Många av mina vänner är bor kvar där och får jag visum så kommer jag att flytta dit.
 • Min hälsa.
  Vad mår jag bra av? Vad behöver jag? Jag har kommit fram till följande:

  • Jag vill vara snällare mot mig själv och min kropp när det gäller jobb, utseende, mat och motion. Jag ska inte göra våld på mig själv bara för att ”det är så det ska vara”.
  • Jag behöver få balans i vardagen med mer tid till vänner, mig själv och annat än jobb.
   Att skaffa katt var ett beslut i att få mer balans i vardagen. De ger mig kärlek och får mig att släppa alla tankar när jag behöver det.
  • Jag vill äta och motionera på ett sätt som jag mår bra av (inte det som alla säger att jag/man mår bra av).
   Mitt beslut att ta hjälp av PT och kostrådgivare Caroline Schager på Sturebadet var ett av de bästa beslut som jag tagit i denna resa. I skrivande stund har jag gått ner drygt 6 kilo, jag äter mycket mer grönsaker och jag mår tusen gånger bättre (bokstavligen). Caroline mötte mig där jag befann mig hälsomässigt och anpassade träningen efter det. Ett par/tre gånger har Caroline fått påminna mig om min kropps signaler, att den inte orkar så mycket som jag vill. Hade jag inte haft Caroline så hade jag tränat på som förr och chockat/stressat kroppen till ett bakslag. Tack Caroline!
  • Jag ska börja lyssna ordentligt på min kropp och hjärna, och ge dem det de behöver, när de behöver det. Framförallt ska jag bli bättre på att säga nej till det som stjäl min energi.

Under min väg tillbaks har jag också tagit hjälp av:

 • Jobbcoach Therese Hagstedt (hon var den som hjälpte mig komma på Smpl och ta steget att säga upp mig och starta eget för 7 år sedan)
 • Psykolog
 • Vänner

Allt dåligt som händer för alltid något gott med sig

Jag brukar säga att ”Allt dåligt som händer för alltid något gott med sig”.
Det goda som jag kan se idag är att:

 • Jag har blivit en (eller flera) erfarenhet rikare. Den här erfarenheten kan jag använda mig av i min roll som konsult inom arbetsmiljö och hälsa och i mitt jobb som organisatör.
 • Jag kommer skapa mig ett mer hälsosamt och hållbart liv, där jag ser fram emot att njuta mer av livet.
 • Jag kommer att använda mina erfarenheter till min nya bok som jag håller på att skriva. Planen är att ge ut den i början på september, tillsammans med en utmaning/kurs i samma anda. Boken handlar om hur du på ett systematiskt sätt kan skapa dig en hållbar vardag. Självklart kommer den ha inslag av struktur, ordning och reda ;).

Mitt motto har varit, och kommer att vara:

Work to live, don’t live to work

Mina 5 tips för att komma tillbaks efter en utmattning

 1. Ge dig själv tid, det tar längre tid än du tror.
 2. Be om hjälp.
 3. Fokusera på det du tycker är roligt och som ger energi. Välj bort det som ger motsatt effekt.
  Till dig som har mycket negativa/oroliga tankar: Besluta dig om en tid på dagen, tex. mellan klockan 13-13:30, då du ska gå igenom de negativa/oroliga tankarna. Om tankarna kommer upp på andra tider under dagen lägger du dem åt sidan, eller skriver ner dem, tills det tiden är inne att gå igenom dem.
  Om du funderar mycket fram och tillbaks och inte kommer någon vart rekommenderar jag dig att ta hjälp för att reda ut tankarna, för mig har den hjälpen varit ovärderlig.
 4. Var öppen för förändring. Ta ett steg i taget för att förändra ditt sätt att jobba och leva. Gör det på ett sätt som är bekvämt för dig. Sätt gärna mål och delmål, och följ upp dem med jämna mellanrum.
 5. Motionera och ät näringsrik mat i rimliga mängder.
  Motion rensar hjärnan och hjälper den att läka, jag kan varmt rekommendera boken: Hjärnstark av Anders Hansen, den boken har hjälp mig mycket.
  Bra mat hjälper hjärnan och kroppen att må bra.

Till dig som orkat läsa ända hit ner säger jag:
Tack för att du tog dig tid att läsa <3.

Dela gärna min berättelse till någon som du tror behöver stöttning i att komma tillbaks från en liknande situation eller utmattning.

Har du en likande upplevelse och vill dela med dig av den eller hur du tog dig tillbaks till ett normalt liv igen? Dela gärna med dig i kommentarsfältet här nedanför :).

Stor kram från mig!

//Brita Hahne