Kan du också bli trött på att vara trött? Du är inte ensam! Nu när höstmörkret faller och förkylningarna duggar tätt omkring oss har de flesta av oss mindre energi än under våren och sommaren. Inte konstigt alls egentligen och just det där med att det inte är konstigt för mig snabbt in på första punkten av månadens hälsosamma tipslista:

Tio tips för att hitta energi

 1. Gilla läget.
  Japp! Att acceptera det som är kan faktiskt vara ett första steg till att få energi. Gillar du läget (som att du är trött till exempel) lägger du inte massa energi på att kämpa emot det som ändå hade varit. Är du med?
 2. Se ljuset.
  Ge dig ut i dagsljus om så bara för en liten stund varje dag. Får du in dagsljus i ögonen piggnar du till och ger hjärnan bättre fart. Dessutom ökar chansen att du somnar goare på kvällen. Winwin för energin.
 3. Lägg dig i tid.
  Vad som är i tid är individuellt, men mitt hetaste tips är allra senast kl elva på kvällen. En god natts sömn med tillräcklig mängd djupsömn bygger upp både energinivåer, smarthet och immunförsvar.
 4. Gå upp på första signalen.
  När väckarklockan ringer, kliv upp (okej, sträck på dig först). Hur lockande snoozandet än är ger det ingen vidare vila och därför inte mer energi. Tvärtom, efter en stunds vakna, somna, vakna …
 5. Vila innan du är trött.
  Fyll på innan du är urladdad, för mer effektiv uppladdning. Vila kommer i mängder av former: allt från tupplur till promenad, djupa andetag eller fikapaus bortom att göra-listorna funkar.
 6. Rör på dig.
  Genom att göra av med energi får du energi. Hur smart som helst! Träna, motionera, promenera, dansa och you name it. Rör på kroppen så fylls de mentala energidepåerna på. För flera timmar framåt!
 7. Umgås.
  Gör det du tycker om med dem du tycker om. Hobbies, vänner och fysisk kontakt gör att vi blir stärkta och får energi. Kramar och skratt är rena energiboosten! Spara inte umgänge till när du har tid. Ta dig tid.
 8. Utvecklas.
  Lär dig något nytt och utsätt dig för nya utmaningar, så att du omedvetet tvingar dig att ”skärpa till dig”. Med nya mål i sikte, väcks ny energi till liv.
 9. Ät mellanmål.
  Trötthet och mörker gör oss ofta sugna på sötsaker, vilket inte ger energi. Inte långsiktigt i alla fall … Ha vettiga mellanmål förberedda att fylla på med för skön energi i både kroppen och knoppen.
 10. Rensa rutiner!
  Se över dina rutiner och rensa bort dem som snarare tar än ger energi. Vi är så himla bra på att lägga till nytt när den största energiboosten faktiskt kan komma från att plocka bort.

Så behåller du energin

Och så här gör du för att behålla energin:

Gör det som ger dig energi till en vana. Det här med energi är ju inget projekt med start och stopp utan en ständigt pågående process, som vi kanske tänker extra mycket på under just hösten.

Skaffar du dig energigivande vanor den här hösten kommer nästa höst-trötthet att bli rena barnleken. Låter det bra? Då kör vi!

Jag hejar på dig!
Kram Malin

Malin Lundskog

Malin Lundskog är hälsoexpert med en passion för att vi ska njuta av livet medan det pågår.
Hon hjälper kloka kvinnor att skaffa goda vanor, gott mindset och gott samvete.

—–

Som en del i att skapa mångfald och variation i innehållet i bloggen har jag bjudit in personer som vill dela med sig av sin vardag, utmaningar, tips och idéer.
Vill du också dela med dig av din vardag här i bloggen? Skicka mig ett meddelande till info@smpl.nu

//Brita Hahne, organisatör, arbetsmiljöspecialist och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet