Jag har varit mer eller mindre haft ett organiserat liv sedan barnsben, både hemma och på jobbet. Det jobb som krävde mest organisering var när jag var kock på The Place i Göteborg, där räknades varje sekund, kunden skulle inte vänta längre än nödvändigt på maten.

6 fördelar med ett organiserat liv

Det finns även många fördelar med att ha ett organiserat liv privat och nedan har jag listat de som jag tycker är de viktigaste:

 1. Hitta saker när du behöver dem.
  Tänk dig att inte slösa bort tid på att leta efter saker dagarna i ända. Tänk dig att slippa bli sen till ett möte bara för att du inte hittade nycklarna till bilen.
  Att slippa leta efter allt hela tiden kan verkligen frigöra din tid!
 2. Mer pengar i fickan.
  När du hittar det du söker minskar dubbelinköpen, du behöver inte köpa nytt för att ersätta det du inte hittade. Dubbelinköpen kostar inte bara pengar utan bidrar även till röran hemma.
 3. Bättre hälsa.
  Stressen från ett oorganiserat och hektiskt liv kan visa sig på många sätt. Stress i längre perioder kan ge skadlig inverkan på kroppen som huvudvärk, sömnproblem, koncentrationssvårigheter, viktökning och man kan bli mottagligare för tex. förkylningar.
  Jag vet att detta stämmer efterom jag har haft flera jobb där chefer/företaget hade otydliga riktlinjer och mål, det upplevde jag som mycket stressande.
  Till en början märkte jag det inte men efter ett tag började min kropp säga ifrån; jag kunde inte sova, jag fick ingen mens, jag åt mycket sötsaker, jag hade spända muskler i nacken, huvudet värkte och jag fick inte alls mycket gjort på jobbet.
  Nu vet jag hur min kropp reagerar och så snart jag får ett minsta stresstecken tar jag det lugnt och skriver ner konkreta steg/aktiviter som jag måste göra för att inte komma tillbaks i samma stressiga liv igen.
 4. Mer fri- och egentid.
  En hektisk livsstil är inte ett tecken på framgång. När du blir mer organiserad och effektiv i att hantera dina dagliga sysslor är det naturligt att vi fyller den tiden med mer saker och aktiviteter. För att inte tappa greppet är det viktigt att ta tillvara på fritiden och egentiden och använda den till att samla kraft och energi, det är mycket viktigt för att du ska må bra!
 5. Bra förebild för dina barn.
  Barnen tar efter vuxnas beteende, du sätter normerna för ett normal liv genom ditt beteende.
  Ställ dig frågan: Hur vill du att ditt barn ska leva nu och i framtiden?
 6. Mindre hushållsarbete.
  Jag har märkt att ett organiserat hem bidrar till att det tar mindre tid att hålla rent, hålla reda på och ta hand saker. Och det gör att jag har mer tid över till annat och det gillar jag !