Att säga nej kan vara lättare sagt än gjort. Tack till Karin Wells, ägare till Butterflying today som gästbloggar och tipsar Smpl:s läsare :)!

KONSTEN ATT SÄGA JA ÄR LIKA MYCKET KONSTEN ATT SÄGA NEJ

Visst är det lätt att säga JA när du får en fråga om att göra något. Mycket enklare egentligen än att säga NEJ. Ett nej upplevs ju som något negativt och negativ vill man ju absolut inte vara. För att lyckas ska man ju vara positiv. Känns tankemönstret igen? Kanske är du också en sådan person som till din natur lätt engagerar dig och hjälper till där det behövs.

Men hur blir det om du säger ja till allt och alla? Hur mycket hinner du med av det du egentligen vill göra och uppnå i livet? Faktum är att när du säger ja till något måste du samtidigt lära dig att säga nej. För att lyckas manifestera något, oavsett om det är en familj, ett husbygge, ett företag, ett arbete, tre träningar i veckan, måste du öva på att säga nej. Att inte släppa in allt som kommer i ditt space.

Jag höll på att drunkna i alla göromål som jag lagt på mig under åren. Med fem barn dessutom fanns det gott om möjligheter att vara med i föräldragrupper, skolföreningar, styrelser, idrottstävlingar etc. etc.

Det kom till en punkt där jag helt sonika sa upp alla ideella engagemang och de flesta av mina företagsuppdrag. Jag drog in linan rejält och började om helt enkelt. Gör om och gör rätt!

Jag började säga nej och inte bara ja. Jag började väldigt medvetet välja vad jag skulle säga ja till och vad jag utan dåligt samvete kunde säga nej till. På så sätt satte jag mig själv på förarplatsen i bilen och körde bilen (mitt liv) dit jag ville. Jag rensade på sätt och vis upp i livet och förenklade för mig själv att kunna fokusera på det jag verkligen ville göra.

Mitt tips till dig oavsett var du befinner dig i livet är:

  1. Skriv ner det du vill göra och därmed säga JA till
  2. Skriv ner alla saker du gör (även hemarbete)
  3. Börja stryk de saker som du egentligen inte tycker är roliga men som bara ”ramlat in”.
  4. Välj bort medvetet, säg (eller skriv) NEJ
  5. Säg medvetet JA till de punkter som är kvar
  6. Lägg till de punkter som du vill göra men ännu inte gör (från punkt 1)
  7. Nu har du en komplett JA-lista och en komplett NEJ-lista. Kör enligt JA-listan!

// Karin Wells

Ägare till Butterflying today AB och stiftare till Insamlingsstiftelsen Butterflying today

Vår passion är att fler kvinnor tar sin plats i världen och ges möjlighet att leva sina drömmar genom ett företag. Vi tror på framtidens företag som arbetar utifrån tillit, nätverkande och samarbeten mer än konkurrens, kamp och ”ensam är stark”.

Pengar eller kunskap om hur företag drivs ska aldrig stå i vägen för att en bra idé ska bli av. Därför jobbar Butterflying today både med utbildning i entreprenörskap OCH crowdfundar pengar som går till kvinnor i en företagsstart eller kvinnor som behöver tillväxtkapital.