Matlåda är ett fantastiskt sätt att både hålla koll på slantarna och på vad som finns i din mat, men det kan vara lockande att ”glömma bort” att göra i ordning en matlåda med rester och äta ute istället. Det håller dock inte riktigt i längden, särskilt för studenter, så en bra strategi för att förbereda dina matlådor är A och O. Med några knep går det snabbt och enkelt och det blir både gott och billigt. Och viktigast av allt: du kan komma in i en rutin!

1. Samla olika sorters lådor (och burkar)

Samla på dig lådor i olika former – vissa rätter kan behöva separata fack, med andra kan du bara lägga all mat i samma fack. Du behöver inte köpa särskilda matlådor utan det går utomordentligt bra att använda gamla, rendiskade och tätslutande förpackningar, vilket dessutom är mer hållbart. Om du vill investera i en matlåda som inspirerar dig kan det dock inte skada.

2. Storkok och långpanna – klassiker som håller

Lax och sparris i långpanna

Att laga storkok eller mat i långpanna är både ekonomiskt och nästan godare när man äter den dagen efter tillagning, då smakar det bara extra mustigt. Det är dessutom ett bra sätt att använda livsmedel med kort utgångsdatum. Portionera upp i flera matlådor och om du kan, frys in några så att du inte behöver äta samma mat flera dagar i rad.

3. Håll köket rent och inbjudande

Så får du rent i köket

Oavsett hur stort eller litet ditt kök är behöver det vara inbjudande för att du ska vilja använda det. Lägg lite tid på att städa och organisera köket så att det blir lätt att underhålla och arbeta i. Saker du behöver tänka på är att rengöra ugn och arbetsytor, organisera innehåll i skåp och göra dina vanligaste ingredienser som kryddor, olja och såser lättåtkomliga. Rengör även kylskåp och rensa ut gammal mat så att du ser vad du har att jobba med.

>> 4 tips till dig som alltid vill ha rent i köket

4. Prova nya recept

Det värsta du kan göra är att laga samma tre till fem maträtter året runt. Det gynnar varken din fantasi eller ditt näringsintag. Om du känner att inspirationen sinar kan du använda dig av kokböcker, receptsidor eller ha matlådeparty med vänner så att ni kan inspirera varandra med era favoritrecept och få variation i matlagningen.

5. Ät säsongsenligt

Blåbär

En bra strategi för att göra det billigare och mer intressant att handla och laga mat är att handla säsongsenligt. Genom att handla enligt säsong ändrar du automatiskt dina rätter så att du inte faller in i fällan att laga samma mat hela året (vilket blir tråkigt och oinspirerande). Här är några bra matvaror att handla hem beroende på säsong:

  • Höst
    • Svamp
    • Bär
    • Äpplen
    • Viltkött
  • Vinter
    • Rotfrukter
    • Kål
  • Vår
    • Primörer, t.ex. morötter och sparris
    • Lammkött
    • Rabarber
  • Sommar
    • Jordgubbar
    • Färskpotatis
    • Spenat
    • Betor

6. Förbered kvällen innan

Det är lätt att vakna lite sent och inte riktigt ha tid att stöka med matlåda innan man ska iväg, och det blir även en ursäkt som är nära till hands när man känner för att äta ute. Förbered allt kvällen innan så att du bara behöver ta ut matlådan ur frysen och gå så blir det mycket enklare och en mer hållbar rutin.

Slutligen så kan du faktiskt belöna dig själv med att äta ute då och då om du mestadels är bra på att ta med matlåda, rengöra ugn och köksytor samt kylskåp och planera dina måltider. Budgetera för en trevlig måltid på restaurang någon gång i månaden för att lyxa till vardagen och gör det till något att se fram emot.