Fotograf Katja Novitskova

En ny “rensa i hemmet” serie med fokus på Marie Kondos metod går nu på Netflix.
Det har fått mig att fundera på om det verkligen fungerar fullt ut och hur det ser ut i Sverige, hur har vi det med våra prylar, konsumtionen och oss själva.

Om Marie Kondo’s metod

Grundstenen i Marie’s metod är att du ska behålla det som Tokimeku. Tokimeku är ordet som Marie Kondo använder för att beskriva den fladdrande, fina känslan i kroppen när du håller i ett föremål du tycker om. Det är översatt till Spark Joy på engelska.
“Glada fjärilar i magen” kanske är kan vara en bra svensk översättning?

Jag har tittat på majoriteten av avsnitten på Netflix och de går igenom de olika hemmen på någorlunda lika sätt. Familjerna ska först rensa ALLA kläder. De samlas på hög på ETT ställe i hemmet och plaggen gås igenom en och en, med guidning av Marie. Sen är det böcker som gås igenom, de ska också Tokimeku/Spark Joy/kännas som fjärilar i magen. Efter böcker gås resten av hemmet igenom i en speciell ordning.

Serien tror jag får dig att börja se dina prylar för det de är och förmedlar att du ska vara tacksam för de prylar som är/har varit i din ägo.
Maries sätt får dig att tänka till över din relation till prylar.

Hennes metod beskrivs mer ingående i hennes bok Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem

Var uppmärksam

Det jag saknar är mer ingående information om de nödvändiga sakerna vi behöver för att klara oss under tex. vintern (sopskyffel, isdubbar, vinterdäck etc.), behöver de verkligen “Spark joy”? Kan det i så fall leda till att man byter ut och köper nytt så att det verkligen “Spark Joy”? Ska man köpa en rosa skyffel istället för en svart, för att man verkligen får fjärilar i magen av rosa? Blir det inte fel då tänker jag, att köpa nya nödvändigheter för att det ska “Spark joy”?

Hur som så gäller att ta det med en nypa salt tänker jag, så det inte blir konsumtion efter man har rensat. För det är ju konsumtionen som är boven i det hela och som har ställt till det från första början.

Ett par tips till dig som ska rensa

  • Köp inga förvaringsprodukter innan du rensat (och helst inte efter heller), det kommer komma fram lådor, korgar, kartonger som du kan använda att organisera dina saker i.
  • Om du vet att du har lätt för att starta för stora projekt och svårt för att avsluta dem. Be om hjälp innan du börjar rensa enligt Marie Kondo’s metod.
    Jag har haft många kunder som har sagt att de inte klarade av mängden i varje rensningsomgång. De kände sig överväldigade och ibland även misslyckade. Om du hamnar i den situationen har du väldigt mycket svårare att ta tag i det igen.
    Det gäller att få till det där “adrenalin-påslaget” som gör att du får mer energi och glädje efter du rensat, så att du tar tag i fler områden. Får du till det så kommer du lyckas ta dig igenom hela projektet!
    >> Så förbereder du inför en stor-rensning (inlägg från 2015)

Konsumtion – det verkliga problemet

När jag startade Smpl för drygt 6 år sen insåg jag att konsumenter/människor i Sverige inte var redo att minska ner på sin konsumtion och iver att hela tiden inreda enligt det senaste, jag fick helt enkelt inte gehör för när jag skrev och pratade om det.
De senaste två åren har jag haft en medveten paus från mitt företag. Nu, när jag är tillbaks ser jag en otrolig skillnad på vårt prylfokus, jag upplever det som ivrigare, nästan desperat. Inredningstidningar, bloggar, företag och influencers uppmanar oss att inreda mer, “skapa stilen”, att äga det senaste. Och om du inte kan köpa kan du byta, eller köpa begagnat. Prylar byter händer mer än någonsin.
Jag ser också fler som söker det där andra, mer mänskliga meningen med livet. Kanske har vi nått toppen på prylberget och är på väg nedåt? Jag hoppas det.
Jag tycks märka en liiten förändring hos influencers som bloggar om prylar och inredning, de har börjat pratat om hållbarhet. De vinklar det på ett sätt som inte krockar med deras prylfokus. Det är ett steg i rätt riktning, inte riktigt där än, men det är åt rätt riktning.

Stress och konsumtion är bästa vänner

Stress och konsumtion går hand i hand, är man stressad har man en tendens att inte tänka igenom de köp man gör och handla onödiga saker. Att shoppa kan också ha den effekten att man kopplar bort det som stressar (tex. jobb eller familjesituation). Så var det för mig när jag var på väg in i väggen 2012.
Att hela tiden vara med i den senaste inredningstrenden eller att följa modet kan också skapa stress (och ekonomiska bekymmer).

Se helheten och vad livet innebär

Nu kanske tiden är inne att ta steget från att prata om prylar hela tiden till att se helheten och vad livet verkligen innebär.
Och nej, det livet handlar inte om att samla, rensa, organisera, fotografera prylar och visa upp i bloggar och på Instagram.

Som Astrid Lindgren sa 1983:

Vad som inte är livets mening vet jag. Att samla pengar, prylar och grejer, att leva kändisliv och fina upp sig på damtidningarnas kändissidor, att vara så rädd för ensamhet och tystnad att man aldrig hinner i lugn och ro tänka efter: Vad gör jag med min tid korta stund på jorden?

Astrid får avsluta detta inlägg, som blev längre än planerat, kloka Astrid, du är saknad <3.

Dela gärna med dig av dina tankar här nedanför :), hur ser du på det hela?

Kram,
Brita Hahne, grundare till Smpl

Ladda ner och skriv ut checklistor och verktyg

Ikon Checklista

Som medlem hos Smpl har du tillgång till checklistor och verktyg som hjälper dig i rensningen och att skapa ordning hemma.

Logga in för att se checklistor och verktyg nedan.

Vill du bli medlem?

Som medlem hos Smpl får du verktyg som stöttar dig i att rensa och skapa ordning.

>> Läs mer om medlemskapet och bli medlem