När du har satt dina smarta mål inför rensningen så är det dags att att sätta igång.

Se till att du har alla saker hemma som soppåsar, rengöringsmedel, trasa etc. väl förberett så att det inte blir ett hinder för dig.

Innan du sätter igång: 

 • Boka in en tid då du ska utföra rensningen och se till att inte bli störd under tiden (stäng av telefoner, mejl, Facebook etc.).
 • Skriv 4 lappar med texten: SPARA, SLÄNG, GE BORT, SÄLJ, VET EJ (vet ej är till för att du inte ska stanna upp i rensandet, denna hög gås igenom igen efter du är klar med det andra) och lägg ut på golvet/marken.
 • Skriv upp följande frågor på en fusklapp som du kan titta på om du kör fast:
  – Har jag användning för den /Hur troligt är det att jag kommer att använda den?
  – Är den värd min tid och energi att underhålla, damma, flytta på?
  – Behöver jag den (verkligen) ?
  – Passar den mig / passar den in i mitt hem?
  – Finns det någon som skulle uppskatta den mer än jag?

Då kör vi! 

 • Ta ut alla saker/kläder från rummet/skåpet/hyllan/garderoben/byrån du rensar och lägg i högarna SPARA, SLÄNG, GE BORT, SÄLJ, VET EJ.
 • När du är klar går du igenom högen “VET EJ” och lägger sakerna/kläderna där de hör hemma.
  Vet du fortfarande inte lägger du sakerna i en låda, skriver dagens datum på och ställer undan den.
  Är det så att du inte har saknat sakerna på 6-12 månader så kan du göra dig av med dem (missa inte att planera in uppföljning av det i din kalender).
 • Städa ytan ordentligt.
 • Lägg tillbaks sakerna.

Tips: Se till att inte tappa fokus på uppgiften så att du svävar iväg det ökar risken för att du inte lyckas med uppgiften.

Om det är så att sakerna används under säsonger kan du förvara det du inte använder just då i till exempel förrådet, då får du mer utrymme och plats för det du använder just nu.

Lycka till med rensningen !

 

Om Smpl™:
Smpl inspirerar och hjälper dig att rensa och få en varaktig ordning och reda på saker så att du får en enklare vardag och kan fokusera på det som är viktigt.

Smpl startades av Brita Hahne 2012 och är ett nytänkande företag som erbjuder en ny tjänst och startar upp en ny bransch i Sverige.

I USA har branschen funnits sedan tidigt 80-tal och kallas där Professional Organizing. Nu erbjuder över 5000 företag i USA denna typ av tjänst.

Smpl™ erbjuder: