Vi har många saker som vi kan klara oss utan och det finns en hel del ursäkter till varför vi behåller saker som vi egentligen inte behöver.

Ju mer saker man har desto mer tar de i tid att underhålla, flytta runt och kanske till och med oroa sig för.

I tidigare inlägg har jag tagit upp 2 orsaker/ursäkter till varför det kan vara svårt att göra sig av med saker:

1. Det är en släktklenod
2. Det är en gåva

Här kommer orsak/ursäkt  nummer 3:

3. Jag kanske behöver det någon gång

 

Detta gäller alla saker i hemmet och på jobbet, tex. böcker, tidningar, förbrukningsvaror, möbler, kläder.

 

Detta är troligtvis den största orsaken till att vi behåller saker och här ingår även de saker som inte vet vad de är till för.

Några tips:

  • Saker som går att sälja kan rädda dig från skulder. TraderaBlocket eller Loppis är bra ställen att sälja saker på. I tidigare inlägg: “Rensa dina prylar och bli rik“, finns en lista på Loppisar i Stockholmsområdet under 2013.
  • Om det är viktiga tidningsartiklar eller dyl. behåll inte hela tidningen utan klipp ut dem och sätt i en pärm eller album och skriv varför du valt att behålla det. Exempel: “Sparad p.g.a. tänkt färg (Falu-rödfärg) till sommarstugan, 13 maj 1997”
    När ni rensar framgår det tydligt varför den är sparad och Falu rödfärg kanske inte längre är aktuellt och/eller sommarstugan är såld, då är det enkelt att slänga artikeln.
    * Till er som spar inredningstidningar (och har för många): De flesta bibliotek har de vanligaste inredningstidningarna, besök dem för att säkerställa innan du säljer eller ger bort dina tidningar.
  • Skruvar och dyl. kan svårt att göra sig av med om man inte vet vad de tillhör. Istället för att lägga dem löst i en låda, lägg dem tillsammans i en påse och märk med en etikett vad de är till (t.ex. “Vit IKEA-garderob i sovrum, maj 2012” eller “Gardinstänger, vardagsrum, 2013”), och om det går, förvara dem gärna tillsammans med möbeln eller stängerna som de tillhör (t.ex. skruvar och tillbehör till gardinstängerna tejpas fast på gardinstängerna innan de ställs i förrådet).
  • För kläder, tänk igenom: Hur sannolikt är det att jag kommer att använda blusen som jag köpte för 6 år sen och har använt 3 gånger, varav senaste gången för över 4 år sen? Är sannolikheten låg, ge bort, sälj eller släng den.

Tidigare inlägg i ämnet:

1. Det är en släktklenod 
2. Det är en gåva

//Brita