Morgnar i en barnfamilj kan lätt bli stressiga och stökiga. Det är mycket som ska hållas reda på och det går inte riktigt alltid att räkna med att barnen ska vara samarbetsvilliga. Med hjälp av bra rutiner för hela familjen kan skolmorgnar bli smidigare.

Här får du 6 förslag på rutiner för att göra morgonen i en barnfamilj smidigare:

 1. Börja kvällen före
  Hjälp ditt barn välja vilka kläder de ska ha på sig till skolan nästa dag och lägg fram dessa. Se över morgondagens schema och se till att alla böcker och eventuella kläder till idrotten är packade i skolväskan.
  När det är klart gör samma sak för egen del och duka frukostbordet och se så det som behövs till frukosten finns hemma. Detta hjälper till att få en skön morgonstund.
 2.  Ge dig själv tid på morgonen
  Gå upp före barnen och förbered dig för din dag. Se över din dag, planera den och meditera en stund eller gör det som ger dig en god start på dagen. Klä sedan på dig och när du är klar väcker du barnen. Om du är lugn och redo blir det lättare att tackla de eventuella överraskningar som morgonen kan bjuda på.
 3. Följ ett schema
  Om ni har ett dagsschema i familjen blir det lättare för alla att veta vad som gäller. På morgonen börjar man med att gå på toaletten, klä på sig, äta frukost, borsta tänderna, kolla en gång till så att allt finns i skolväskan och sedan går man till förskolan/skolan. På kvällen kan ni ha ett liknande schema för när man gör läxor, när det är lektid, dator- och tevetid. Det underlättar för alla. Vardagarna blir smidigare.
 4. Ha ordning på sakerna i hemmet
  Ha saker som gäller barnen på bestämda platser. Läxsaker på sin plats, träningskläder på sin plats och surfplattor på sin laddningsplats. På så sätt slipper ni allt letande.
 5. Gör det lättare för barnen att veta vad klockan är
  Det tar ett tag för barn att lära sig klockan men om ni har klockor synliga så blir det lättare. Ha en klocka i barnens rum, en på toaletten, en i köket och en i hallen. Med andra ord, ha en klocka på de ställen i hemmet där de underlättar för att göra saker i rätt tid. Om man köper en billigare väggklocka kan man färgmarkera viktiga tider inne på urtavlan för att göra det lättare för de mindre barnen att förstå.
 6. Sitt tillsammans
  Sitt tillsammans vid frukosten. Kolla av hur barnet mår och vad barnet känner inför dagen. Läs högt ur en bok eller prata om något som barnet är intresserad av. Gör morgonstunden till en familjestund. Låt vardagarna vara planerade men se till att ha det mindre strikt under helgen och ledigheter. Det är viktigt att få leka och bara vara.

DorroTikaMacHeader

Jag, Dorotea Pettersson, är tidscoach och arbetar med att hjälpa människor och företag få ordning/kontroll på sin tid och struktur i sin planering både för att öka effektivitet men också för att göra livspusslet enklare att hantera.

Gå in på min hemsida, www.dorro.se, om du vill läsa mer om vad jag gör eller få fler tips.

Tack Brita för att jag fick gästblogga här hos dig!