Strukturerat kaos

I en stor familj (eller liten också för den delen) så tar ofta tvätten mycket tid, tid som man hellre lägger på något roligare.

Vi hade tidigare två tvättkorgar, en svart och en vit och väldigt enkelt så visste barnen att vitt skulle vara i den vita och resten i den svarta, jätte enkelt för dem, men inte lika roligt för den som sedan skulle hälla ut korgarna på golvet i tvättstugan för att sortera enligt färg och gradantal, den vita i minst två högar och den svarta i sjuttio-elva högar, eftersom att även kulört låg i den!

Eftersom att detta tog väldigt mycket tid och var ett irritationsmoment hemma hos oss så bestämde vi oss för att ta tag i det och skapa en bättre tvättstruktur!

Sortering i backar för bättre tvättstruktur

Vi räknade först ut hur många olika högar vi brukar sortera i, för att få reda på hur många backar vi behövde, sedan köpte vi förvaringsmöbler och backar för en inte alltför hög peng och skrev ut bilder i färg, laminerade dom och satte dit på backarna med dubbelhäftande tejp. Har man ingen skrivare så kan man enkelt rita bilder och har man skrivare men inte färgskrivare så kan man skriva ut och färglägga själv (ta hjälp av barnen!). Har man inte lamineringsmaskin så funkar det lika bra utan att laminera!

Backar med etiketter för sortering av tvätt Backar med etiketter

På detta sätt så är det enkelt för barnen (och vuxna!) att veta i vilken back tvätten ska läggas och väldigt enkelt för den som ska tvätta. När en back är full så är det dags att slänga in det i tvättmaskinen! Ett tips också om man har äldre barn som ska börja lära sig tvätta, tvätten är redan sorterad och gradantalet står på backen!

Eftersom att vi ofta har kläder som behöver lagas så har vi en liten back för det också! Så skapade vi vår tvättstruktur.

Tipset kommer från Frida Palfelt i Sala som är gift och mamma till två barn och två bonustonåringar.

Som en del i att skapa mångfald och variation i innehållet i bloggen har jag bjudit in personer som vill dela med sig av sin vardag, utmaningar, tips och idéer.

Vill du också dela med dig av din vardag här i bloggen? Skicka mig ett meddelande till info@smpl.nu

//Brita Hahne, organisatör, arbetsmiljöspecialist och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet