Hur många gånger har du haft känslan av att nu jäklar ska jag ta tag i mig själv, börja träna, lägga mig i tid och äta nyttigt? Dessutom ska jag vara snäll mot barn och partner. Och självutveckla mig. För nu är det dags!

Om du svarar många gånger på frågan är du långt ifrån ensam. Om det inte har hållit hela vägen är du ännu mindre ensam. Vill du veta hur du ska lyckas med nya vanor nästa gång? Häng på myrstegsrevolutionen!

Skapa nya vanor med myrstegsrevolutionen

Myrstegsrevolutionen bygger på att du lurar din hjärna att tro att allt är precis som det alltid har varit, för det är så hjärnan vill ha det: som vanligt. Genom att påbörja nya vanor i små (små!) steg smyger du in ditt nya beteende och hjärnan gör inget motstånd mot det nya eftersom den inte märker förändringen. Till slut är det nya beteendet så inarbetat att hjärnan generöst delar med sig av belönings- och måbrahormoner för det. Så som den gör när det är som vanligt.

Genom små (små!) myrsteg blir inte det nya beteendet så övermäktigt att ta sig an heller, som det blir när du bestämmer dig för att gå all in. Tröskeln att testa den nya vanan blir superlåg och du orkar upprepa den. Om och om igen. Och just det där med om och om igen är en avgörande faktor när det gäller nya vanor och beteenden: vi behöver många repetitioner av ett beteende innan det har blivit en vana. Därför är kraften i det lilla steget så stor i längden. Fem myrsteg gör alltså mer nytta än fyra elefantkliv för de goda vanorna, även när det gäller nyårslöften du är galet taggad inför.

Som vanligt: please do try this at home,

Jag hejar på dig!
Kram Malin

Malin Lundskog

Malin Lundskog är hälsoexpert med en passion för att vi ska njuta av livet medan det pågår.
Hon hjälper kloka kvinnor att skaffa goda vanor, gott mindset och gott samvete.

—–

Som en del i att skapa mångfald och variation i innehållet i bloggen har jag bjudit in personer som vill dela med sig av sin vardag, utmaningar, tips och idéer.
Vill du också dela med dig av din vardag här i bloggen? Skicka mig ett meddelande till info@smpl.nu.

//Brita Hahne, organisatör, arbetsmiljöspecialist och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet