Ordet goda kanske är onödigt när det handlar om snacks? Jag menar, själva syftet med snacks är ju inte att vi ska bli mätta utan att tillfredsställa våra smaklökar. I dessa tider när många av oss är hemma mer och på något sätt får mer tid gör sig dessutom smaklökarna ännu mer påminda än annars, eller hur?

Så, vad sägs om goda snacks som tar hänsyn till vår och miljöns hållbarhet? Med fokus på goda … Var hälsan kommer in i bilden? I njutningen. Och näringen. Håll till godo!

Jag väljer alltid så mycket eko och reko jag kan. Och när det gäller salt kör jag med sådant från Himalaya för att undvika plast som i mikromikro-format kan finnas i annat salt

Hemmagjord nutella

Älskar choklad. Och nutella. Särskilt den här som jag slänger i salt efter behag i.

Sätt ugnen på 180 grader och sväng ihop på bara lite mer än ett nafs …

Ingredienser
1/2 liter hasselnötter
en knapp matsked agavesirap (funkar säkert med annan sötning också)
Typ tre matskedar kakao
salt

Gör så här:
In med nötterna i ugnen på en plåt, efter cirka tio minuter brukar de vara färdigrostade (när skalet spricker/lossnar). Gnugga de rostade nötterna mot en handduk så att skalet lossnar och ös sedan ner dem i matberedare och kör. Länge! Alltså på riktigt: länge! För efter länge har du gjort ditt eget nötsmör, här gärna löst rinnande. Blanda i resten och voila! Färdigt!

Nicecream

Ingredienser: 

En banan från frysen (perfekt att frysa in de där du tvekar på att äta på grund av för bruna, för mjuka osv)
Kakao
Vaniljpulver (inte -socker alltså) eller vaniljskrap från vaniljstång

Gör så här:

Hyst in i matberedaren och glassen är klar! Himla god med en klick jordnötssmör på toppen …

Rotfruktschips

Hyvla rotfrukter med osthyvel eller kör i mandolin. Det ska va tunna skivor av dem …

Ringla rapsolja över (jag köpte alltid rapsolja när jag ser en gårdsbutik. För det är skillnad på rapsolja och rapsolja.)

Salt

Blanda ihop och kör in i form/långpanna i ugnen, som är ungefär 175 grader varm. Ställ klockan på 20 minuter, men var beredd på att det kan ta 40 minuter. Olika ugnar, olika tjocklek på skivor du vet.

Hoppas att något av det här faller dig i smaken.

Som vanligt: please do try this at home.

Jag hejar på dig!
Kram Malin

Malin Lundskog

Malin Lundskog är hälsoexpert med en passion för att vi ska njuta av livet medan det pågår.
Hon hjälper kloka kvinnor att skaffa goda vanor, gott mindset och gott samvete.

Som en del i att skapa mångfald och variation i innehållet i bloggen har jag bjudit in personer som vill dela med sig av sin vardag, utmaningar, tips och idéer.
Vill du också dela med dig av din vardag här i bloggen? Skicka mig ett meddelande till info@smpl.nu.

//Brita Hahne, organisatör, arbetsmiljöspecialist och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet