Som en del i att skapa mångfald och variation i innehållet i bloggen har jag bjudit in personer som vill dela med sig av sin vardag, utmaningar, tips och idéer. Detta inlägg är skrivet av Linnéa Sjöqvist i Skåne. 

Vill du också dela med dig av din vardag här i bloggen? Skicka mig ett meddelande till info@smpl.nu

//Brita Hahne, organisatör, arbetsmiljöspecialist och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet 

En helt vanlig familj – eller?

Hej där!
”Åh nej, inte en till..” Kan jag redan höra många läsare sucka. Fler inlägg om livet med barn, villor, solsemestrar och perfekt ordning. De som har de där livet som ur en reklamfilm med välstädat hem, morgonpigga barn som älskar att äta fullkornsmüsli och att duscha varje dag, allt medan de själva ser ut att vara klippta ur en reklamannons för hälsan själv.

Era suckar är hörda. Och obefogade.

I denna familjen är det mycket som inte uppfyller kriterierna ovan, och ärligt talat, finns det något hushåll som gör det när skärmarna är avstängda och de perfekta bilderna tagna? Nja, de har jag svårt att tro.

Så vilka är vi då? Mitt namn är Linnéa Sjöqvist, jag är i skrivande stund 27 år och bor i en liten kommun i Skåne. Här bor jag i ett radhus tillsammans med min sambo, 38 år, och mina två bonus-söner som är 14 respektive 16 år gamla. Mycket och lite åldersskillnader alltså.
Utöver att vi inte är en typisk kärnfamilj så har även den yngste sonen en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) med namnet autism samt språkstörning som kräver en hel del anpassning i skolan, vardagen och fritiden. Många möten, mycket planeringar och en hel del justeringar för att beskriva de kortfattat. Mycket kortfattat. Som grädde på moset har vi andra i familjen dessutom dyslexi, selektiv ätstörning och depression inblandat, så livspusslet kan liknas vid ett gatlopp i Gladiatornerna i perioder: ”Frukost, PANG. Klä på alla, BOOM. Skola, SLAM. Duscha vissa, bada andra, passande mat till alla, läxhjälp, tvätt, klippa naglar, få i säng, själv hamna i säng, SMACK, TJOFF och DUBBELPUNCH.” Ja, ni förstår vad jag vill komma till.

I de här inläggen tänker jag att ni ska få hänga med mig och min brokiga familj i hur vi får strukturerna att falla på plats här hemma. Allt från vad en diagnos inom autismspektrumet kan betyda vad gäller struktur och ordning, till hur man får tonåringar till att få lite rutin på tvätten (ni som varit där vet vad jag pratar om..). En ärlig inblick i glädjen, frustrationen och ibland sorgen som uppstår i alla vanliga och ovanliga familjer.

NPF-stöd i tvättstugan

En liten tjuvtitt på ett “typiskt” NPF-familjsknep men som jag tycker alla kan anamma är den enkla saken bildstöd (bildstöd är alternativ till muntlig kommunikation genom bilder med eller utan text) . Det finns hemsidor med färdiga bildstöd som bara är att skriva ut och det finns massor att välja på. Hemma hos oss har vi använt oss av detta till bland annat en akut-tavla (mer om detta senare) men där det fungerar bäst är i tvättstugan:

  1. Tre billiga tvättkorgar köptes in och ställdes på rad
  2. Tre lappar skrevs med 30℃, 40℃ och 60℃
  3. Temperaturerna sattes upp på väggen ovanför varje tvättkorg
  4. Bildstöd på olika plagg skrev ut och sattes upp runt temperaturerna, hos oss:
    30℃ finkläder
    40℃ tröja, byxor, t-shirt
    60℃ kalsonger, strumpor, handdukar, sängkläder

NPF bildstöd i tvättstugan

Resultatet vi fick av detta var att den yngsta ville gärna göra rätt och tyckte det var roligt att “kolla” så andra gjorde rätt och det blev mycket lättare att instruera den äldre till att göra rätt. De båda snappade också upp vilka grader de olika plaggen skulle tvättas i, så vi fick även lite flytta-hemifrån-kunskaper på köpet till de båda.

Detta var ett exempel på hur vi gjort vardagen lite mindre trasslig och jag hoppas att kanske kunna hjälpa någon annan vilsen NPF-förälder med vardagsknep i hur man kan få en enklare vardag. Och vet ni? Även om jag också känner mig vilsen, otillräcklig och villrådig, så tycker jag faktiskt att min lilla familj är precis lika perfekt som i reklamen och värda alla gatlopp i världen, hur mycket man än sliter sitt hår ibland.

På återseende!

Tips!

Besök gärna Riksförbundet Attention som är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som ADHD, Aspergers syndrom / Autismspektrumtillstånd (AST), språkstörning och Tourettes syndrom.