Jag är ständigt i rensa/strukturera/ organisera tankar och planer. I en familj på två vuxna, två barn, två tonåringar och två katter så har man mycket saker och fullt sjå att hinna med allt i vardagen. Att sätta igång med ett stort projekt är inte så lockande alla gånger. Dock så har jag lite tips på hur man kan komma igång – med små projekt:

  • Tänk inte för stort! Rensa och organisera en låda eller en hylla en dag.
  • Du behöver inte alltid köpa ny förvaring, ofta har man något hemma man kan använda till att organisera.
  • Gå igenom alla i familjens kläder med jämna mellanrum – ha en påse för sälja, en för skänka och en för kasta, så kan man ta tag i dessa när man känner att man har tid och lust.
  • Ha inte för höga krav på dig själv! Ska du t.ex. sätta ut annonser, sätt ett rimligt mål, t.ex. att sätta ut fem föremål/månad, sätter du för höga mål så blir det ofta inte av alls.
  • Gör en prioriteringslista – Vad är viktigast att ta tag i? Vad är mindre viktigt?
  • Om det passar dig – fokusera på ett rum i taget. T.ex. om du väljer ut ett av barnens rum, ha det som fokusområde en period, ta en sak i taget, rensa tillsammans med barnet – låt barnet göra olika ”högar” – det gjorde jag med min 8-åring, vi gjorde en ”vinden/spara-hög” en ”sälja-hög” och en kasta hög med de saker som var trasiga och inte var värt att laga.
  • Var sak har sin plats! Om sakerna har en plats så är det mycket enklare att hålla ordning.
  • Avslutningsvis – använd dig av de olika hjälpmedlen som finns på keepit.smpl.nu, t.ex. utmaningarna, checklistorna osv. Kanon bra hjälp i att organisera!

Små saker som vi fått gjorda, är bättre än stora saker vi planerar att göra

Tipset kommer från Frida Palfelt i Sala som är gift och mamma till två barn och två bonustonåringar.

Som en del i att skapa mångfald och variation i innehållet i bloggen har jag bjudit in personer som vill dela med sig av sin vardag, utmaningar, tips och idéer.

Vill du också dela med dig av din vardag här i bloggen? Skicka mig ett meddelande till info@smpl.nu

//Brita Hahne, organisatör, arbetsmiljöspecialist och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet