Att vara proffskock och leverera mat av hög kvalité är ingen lätt match, men det finns knep som underlättar. Visste du att de här knepen även lätt går att överföra till din vardag så att du på ett enkelt sätt kan bli proffs på att hantera vardagslivet?

I min tidigare karriär som kock var min favoritsyssla att göra en Mise en place, som betyder “allt på plats”. Det innebär att du förbereder inför matlagningen genom att ta fram allt du behöver innan du börjar.

Att överföra det här till vardagen får dig att alltid vara redo och slippa onödig stress och strul.

Så här gör du din Mise en Place för dagen:

  1. Förbered och lägg fram det du behöver för nästa dag. Det kan vara till exempel gymkläder, brev att posta, och barnens matsäck.
  2. Lägg alla saker på sin plats innan du avslutar dagen och går och lägger dig.

Så här gör du din Mise en Place för en uppgift:

  1. Se till att du har alla saker och information som behövs för att slutföra uppgiften.
  2. Plocka fram sakerna/informationen innan du börjar.
  3. Lägg tillbaks alla saker och information på sin plats när du är klar.

Till sist…

De tre största fördelarna med att ha ordning och reda, du…

  1. hittar saker när du behöver dem och slösar inte tid på att leta efter dem.
  2. blir effektivare i din vardag.
  3. minskar risken för dubbelinköp och sparar pengar.

Med önskan om en enklare vardag!

// Brita Hahne, Organisatör och grundare till Smpl – Organiserad enkelhet