5 tips för att få tid över, av Tidscoach Dorotea Pettersson. Tack återigen för att du vill dela med dig av dina tips hos Smpl :)!

Jag får frågan om hur man gör för att få tid över i stort sett varje dag. Och mitt svar är i stort sett alltid: Du har redan tid.

Att få tid över handlar främst om att stanna upp och se över vad det är du gör med din tid idag. Vad använder du den till? Tiden finns där i aktiviteter som kanske egentligen inte är nödvändiga eller mellan aktiviteter där det spills tid till kanske ingenting. Ja, jag vet, det kan låta knasigt men mycket tid går åt till förflyttningar, tänka om, surfa eller se på en serie på TV. Där någonstans är det helt möjligt att det döljer sig precis så många minuter eller timmar som du behöver för att träna eller sitta ner och läsa den där boken som du längtat efter så länge.

Med detta sagt blir de 5 tipsen för att få mer tid över dessa:

 1. Öppna din kalender och se över vad du gör
  Vad gör du på dagarna egentligen. Jag förstår ju att du såklart har bra koll på vad du gör men se över det i alla fall. Lista upp dina sysslor.
 2. Tänk till kring vad som är viktigt för dig
  Vad är viktigt för dig? Vad vill du få ut av din vardag? Detta bör vara i fokus bland dina aktiviteter. Kanske gör du idag saker som egentligen inte ger dig så mycket men du gör det av vana.
 3. Rensa bland dina aktiviteter
  När du har din lista och dessutom har definierat vad som är viktigt för dig kan du börja rensa. Alltså ta bort aktiviteter som inte ger dig det du önskar. Jag vet att det kan kännas som det inte är möjligt men gör ett försök och se vad som händer när du aktivt sitter med det.
 4. Planera
  Ska du hinna med att göra det du vill göra så behöver du planera. Det behöver inte vara så avancerat. Det räcker att du vet vad du vill göra och vilken dag och peta in det i kalendern. Boka in tid för träning, för läsning, för spelkväll med familjen eller tid för dig själv. Ett viktigt möte på jobbet ser du antagligen alltid till att skriva in i kalendern. Gör samma sak med det privata.
 5. Prioritera
  Det svåra kan vara att veta vad som är viktigast och detta ser ju inte alltid likadant ut från vecka till vecka. Gör därför till en vana att minst en gång i veckan se över dina aktiviteter och prioritera vad som är viktigast för dig. Välj tre saker som du behöver få gjort. Se till att det inte bara är jobbuppgifter som hamnar bland det prioriterade.

 

DorroTikaMacHeader

Jag, Dorotea Pettersson, är tidscoach och arbetar med att hjälpa människor och företag få ordning/kontroll på sin tid och struktur i sin planering både för att öka effektivitet men också för att göra livspusslet enklare att hantera.
Gå in på min hemsida, www.dorro.se, om du vill läsa mer om vad jag gör eller få fler tips.

Tack Brita för att jag fick gästblogga här hos dig!