Julen är den tid då vi ofta får mycket julmat över. Här är några riktlinjer för hur länge julmaten håller sig:

  • Janssons frestelse – 1-2 dagar i kylskåp.
  • Inlagd sill – cirka 10 dagar i kylskåp.
    Sill i krämig sås har något kortare hållbarhet än sill i tunnare sås, cirka fem dagar.
  • Sillsallad – cirka 1-2 dagar i kylskåp.
    Hållbarheten påverkas av: Salthalt och surhetsgrad, temperaturer, hygien, kombinationer med andra livsmedel som som kan föra över bakterier som persilja eller purjolök (jordbakterier) eller andra bakterievänliga ingredienser som majonnäs och ägg.
  • Julskinka som är griljerad – cirka 1 vecka i kylen vid högst 8°C.
    Men tänk nu på att om julskinkan åker fram och tillbaka och tillbringar mycket tid i rumstemperatur så förkortas hållbarheten.
    Tips! Räknar du med att du får mycket julskinka över? Dela den och frys in hälften.
  • Gravad lax – normalt i 1-2 veckor i kylskåp.
    Laxens hållbarhet påverkas alltid av hur många gånger den varit ute i rumstemperatur och hur länge. Rena knivar och händer hjälper till att förlänga hållbarheten.
  • Mjukt bröd, småkakor, gravad lax, köttbullar, paté, revbensspjäll och lax – minst tre månader i frysen.