Livet blir inte alltid som man tänkt sig

2016 var det år som skulle bli det bästa på länge. Jag hade stora planer för Smpl och jag jobbade som ett djur för att förverkliga dem, men allt blev inte som jag tänkt mig. Jag lyckades med det mesta under 2016, för Smpl’s del, men privat blev det ett kaos som jag inte hade väntat mig…

För drygt ett år sen kom jag ut med min bok Ordning hemma – Smarta tips för en enklare vardag.

IKEA Örebro var först ut med att sälja min bok, där stod jag i deras entré och höll föreläsning dagarna innan releasefesten. Releasefesten var en succé med många besökare och boken sålde i 1000 exemplar de två första veckorna.

Brita Hahne - keepit.smpl.nu

Brita Hahne - keepit.smpl.nu

Utmaningen Ordning hemma på 30 dagar i september 2016 gästades av Jannice Wistrand som driver inredning- och Feng Shuibloggen AddSimplicity. I år utsågs hon till årets inredningsbloggare.

Brita Hahne - keepit.smpl.nu

Ett stort uppdrag på Telia Sverige med ansvar för att strukturera om deras arbetsmiljö- och hälsoarbete tog mycket av min tid. För att klara av allt anställde jag en assistent/koordinator.

OCH SÅ HÄNDE DET OVERKLIGA…

Allt flöt på bra, trots att jag jobbade mer än jag borde.

Och så hände det…

Min mamma blev svårt sjuk i cancer. Min pappa hade redan haft cancer i ca 4 år och för honom var diagnosen inte heller god.

Det blev många besök på sjukhus i Närke/Värmland samtidigt som jag drev Smpl och levererade till Telia.

I slutet på februari tog jag steget att flytta ifrån stan till landet, något som jag hade tänkt att göra en längre tid. Målet var att få en lugnare och enklare tillvaro. Dessvärre blev det nya boendet allt annat än vad jag hade tänkt mig. Mitt liv blev mer komplicerat och mer stressigt eftersom jag behandlades mer som en inneboende hyresvärd/vaktmästare än som en hyresgäst.
Efter tre månader sa jag STOP och beslutade mig för att flytta tillbaks till Stockholm igen, för att få lugn, ro och hämta energi tills det har lugnat ner sig privat.

Mamma tog vi farväl av i mitten på april och pappa tog vi farväl av 1 juli. Jag förstår nog inte än vad som har hänt, för det har varit så mycket praktiskt att fixa; begravningar, bouppteckningar, flytten tillbaks till stan och en skogsgård att ta hand om.

Bilden nedan är taget på mamma och pappas gård, på kvällen efter pappas minnessstund.

I slutet på juli flyttade jag ut mina saker från huset i Katrineholm (jag ville/behövde komma därifrån så snart som möjligt) och magasinerade dem tills jag kunde flytta tillbaks till min lägenhet i stan som jag hyrt ut i andra-hand.

TILLBAKS I STOCKHOLM FÖR ATT FYLLA PÅ ENERGI

1 september fick jag tillbaks min lägenhet i stan. Fram tills dess bodde jag i andra-hand.

Lägenheten behövdes målas om och i juli planerade jag med målarfirman (via Stockholmshem) att de skulle måla om den 1-12 september och att jag skulle vänta med att flytta in alla saker. Det skulle vara ett toppen-upplägg för båda parter.

1 september kom målaren och hämtade nycklarna och 2-10 september åkte jag på en välbehövlig semester till varmare breddgrader med förhoppningen om att det mesta av målningen skulle vara klar när jag kom hem.

Utmaningen Ordning hemma på 30 dagar 1-30 september 2017 fick jag hjälp av de som har varit med innan med att svara på frågor i forumet. Jag är så otroligt glad för de som är med i forumet, följer och hjälper mig :). Tack :)! Ni vet vilka ni är <3. Nu är det över 15000 personer (som registrerat sitt deltagande) som har deltagit i någon eller fler utmaningar, ett stort tack till alla er :)!

EFTER SEMESTERN

När jag kom hem från semestern hade målaren bara spacklat en gång, i alla rum och 12 september kom alla möbler och saker.

Sovrum

Vardagsrum

Jag vet inte varför det blev så fel (många turer och mänskliga faktorer som jag inte orkar gå in på) målarfirman bad så mycket om ursäkt. Nu har de satt in två man för att göra klart lägenheten.

Nu sitter jag här vid köksbordet, det är den 17 september och det enda rum som är klart är köket. Sovrum, hall och vardagsrum kommer förhoppningsvis bli klart på onsdag 20 september.

Det är ett totalt kaos med täckpapp, spackel på väggarna, flyttlådor och möbler som står huller om buller.

Tur i oturen är att mitt företag Smpl kan ha ett flexibelt kontor, jag kan jobba var jag vill ifrån. Jag har planerat i detalj vad jag behöver ha vid min sida för att klara tidsperioden utan mina saker och möbler och det har faktiskt gått ganska bra.

Det som har blivit lidande är min ekonomi eftersom jag inte kunde flytta in i lägenheten som beräknat utan fick ta in på hotell.

Nu kan det nog inte bli mer kaos ;), det känns som om jag har upplevt allt under ett år.

Jag är av den uppfattningen att man alltid tar med sig något positivt ur alla upplevelser i livet. Det som har varit positivt för mig i det här är att jag har fått en ny bokidé och ändrat min inställning angående balans mellan jobb och fritid.

NY BOK – FÖRLAG SÖKES

Under året med kaos och jag ofta reflekterat på livet, familjen och hur vi kan hantera kaos som uppstår oväntat, utan att det äter upp vår energi och vårt tålamod.

Det har gett mig en ny bokidé. Jag kommer att använda mig av mina expertkunskaper inom arbetsmiljö och hälsa och kombinera det med mina expertkunskaper i ordning och reda i hemmet. Första steget är att hitta ett förlag som är intresserad av att ge ut den :).

Boken kommer att handla om hur man kan få till en struktur i hemmet/familjen så att vardagssysslor och kaos/oförutsedda händelser blir enklare att hantera.

I boken kommer jag väva in mina egna upplevelser och hur jag har hanterat dem.

ENSAM ÄR INTE STARK – ORGANISATÖRER/UNDERKONSULTER SÖKES

En annan insikt som jag har fått detta år är att ensam är inte stark. Det är otroligt sårbart att vara den enda som kan utföra kunduppdrag och inspirera följare.
Smpl behöver fler personer som kan och vill jobba för Smpl (som underkonsulter). Till vintern kommer jag söka efter dig som vill rensa och organisera hem runt om i landet för Smpl’s räkning.
Mer information och detaljer kommer.
Är du intresserad redan nu kan du skicka din intresseanmälan till info@smpl.nu så skickar jag dig mer information så snart allt är klart.

By |2017-11-29T11:14:59+00:00söndag 17 september 2017|Blogg, Smpl's historia|16 kommentarer

Om författaren:

Jag brinner för ordning och vill hjälpa så många som möjligt till en enklare vardag! Jag är organisatör och grundare till Smpl - Organiserad enkelhet

16 kommentarer

 1. Carola 2017-09-17 at 14:30 - Reply

  Starkt att dela med dig! Jag förlorade också båda mina föräldrar sommaren 2016,med bara tre veckors mellanrum. Detta samtidigt som jag var höggravid med min fjärde dotter. Så jag har förståelse för vad du går igenom. Jag har inte heller förstått fullt ut vad som hänt, det har varit så fullt upp med allt praktiskt.

  • Brita Hahne 2017-10-09 at 20:48 - Reply

   Oj, det låter tufft!
   Jag hoppas det känns och blir bättre för dig varje dag som går <3.
   Kram !

 2. Eva Hulsin 2017-09-17 at 15:17 - Reply

  ojojoj vilken tuff tid du har haft och förhoppningsvis har bakom dej!
  Jag har haft liknande perioder genom livet i olika omgångar och det enda som jag känner har hjälpt mej igenom är min egen inställning egentligen.
  Vi kan inte göra annat än jobba för morgondagen idag, om vi vill ha det annorlunda och ha tålamod emellan.
  Du är handlingskraftig och smart, du kommer klara detta och säkerligen få en massa pluskanter framöver som kompensation inte minst för att du jobbar för det.
  Men här får du några hjärtan på vägen, dom behövs också <3 <3 <3 <3 <3 <3

  • Brita Hahne 2017-10-09 at 20:48 - Reply

   Tack så mycket för dina värmande ord <3 <3 <3

   Det är verkligen sant det där med sin egna inställning, det gör såå mycket!

 3. Maria Berg 2017-09-17 at 19:33 - Reply

  Känner verkligen med dig. Hälften hade varit jobbigt nog!
  Att du omvärderat arbete-fritid är bra även om det givetvis hade varit bättre om du gjort det “frivilligt”.
  Hoppas verkligen att det ordnar sig för dig. Jag vet att jag inte är ensam om att önska dig allt väl framöver.

 4. Susanne 2017-09-17 at 21:29 - Reply

  Kram och tack för att du delar med dig!

 5. Gunilla Berglund 2017-09-17 at 23:57 - Reply

  Blir så rörd att läsa, du har haft det tufft och har det fortfarande tufft. Du hinner ju inte sörja klart , du kör ju slut på dig själv, känner igen mig själv i dig och jag hoppas du kommer att få lugnt och skönt snart och kan njuta av livet . Vi blir ju äldre tyvärr och allt det här som du gått igenom och går igenom tar hårt på krafterna. Vi stöttar dig i gruppen och vi finns för dig, du har hjälpt oss med så mycket att hålla i ordning i våra hem och det är vi tacksamma för. Kram kram från Gunilla Berglund

  • Brita Hahne 2017-10-09 at 20:45 - Reply

   Ja, det har varit väldigt svårt att sörja med allt runtomkring, det kommer komma i efterhand. Lugnet börjar infinna sig nu, det är OTROLIGT skönt! Men bouppteckning, bortforsling av prylar och försäljning av hus är fortfarande kvar att göra.
   Tack för all stöttning <3 :)! Det är guld värt!
   Kram tillbaks !

   //Brita

 6. Kristin 2017-09-18 at 06:10 - Reply

  Tack för att du orkar dela med dig! Du är inte ensam i situationen, skeenden i livet man inte råder över och som leder till kaos. Jag har också upplevt liknande situation med sjuka föräldrar på avstånd och tyngden av att ta hand om fastigheter, gård med lantbruk på annan ort efter deras bortgång samma år. Jag upplevde det också mycket svårt att få tid och möjlighet att sörja då så mycket praktiskt skulle ordnas förutom ordinarie heltidsjobb och familj med fyra barn.
  Erfarenheten av hantverkare som inte håller avtalad tid är något jag också fått känna av flera gånger under dessa år, då jag behövt om hjälp med fastigheterna. Har många gånger förbannat deras arbetsmoral.
  Jag känner verkligen med dig i situationen. Det kommer att ordna sig. Försök att prioritera din egen hälsa såväl den inre som din fysiska det ju du skälv som är förutsättningen för ditt liv.
  Bygg långsamt en ny framtid. Nu har du ju också chans att välja/ prioritera vad du verkligen värderar och utgå från den målbilden.
  Många kramar!

  • Brita Hahne 2017-10-09 at 20:13 - Reply

   Tack <3, efter allt detta så har mina mål ändrats och jag kommer prioritera lite annorlunda framöver. Det har varit en bra tankeställare i allt elände.

   Kram tillbaks <3 !

 7. Charlotta 2017-09-18 at 22:30 - Reply

  <3

 8. Marjo 2017-10-09 at 19:53 - Reply

  Oj, vilket tufft år! Precis när man verkligen behöver ett hem som ger en trygghet och ett andningshål! Sedan att stå utan föräldrar är något jag inte kan ens sätta mig in i.
  Hoppas du har annat stöd omkring dig som kan hjälpa till med både praktisk och moraliskt stöd!

  Allt gott önskar jag dig för du är en sann inspirationskälla och en förebild!

  Hälsar Marjo

  • Brita Hahne 2017-10-09 at 20:11 - Reply

   Ja, det har varit tufft men nu börjar det bli bättre :). Jag har kommit på plats bra i min nygamla lägenhet :).

   Vad roligt att höra att jag inspirerar :). Tack för att du återkopplar <3.
   //Brita

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.